НАТО прикани Македония да започне преговори за членство, като стъпка към добавяне на 30-и си член, въпреки възраженията на Русия и демонстрира единство във време на нарастващо разминаване между администрацията на Тръмп и европейските съюзници.

Поканата в сряда, 11 юли, дойде на срещата на върха на НАТО, в която президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска повече военни разходи от някои съюзници, които според него си правят оглушки. Страни като Канада и Великобритания се ангажираха повече с нови човешки сили, отколкото с нови финансови средства.

Македония получи път за членство при условие че накрая изглади продължилия години наред спор за името името си с Гърция. Атина направи голяма крачка напред в сделката, която може да преименува страната Северна Македония. Македонските избиратели и гръцкият парламент все още трябва да подпишат споразумението, което може да разсее гръцките възражения срещу амбицията на правителството на Скопие да се присъедини към Европейския съюз.

„След приключването на всички национални процедури за финализиране на споразумението за името, страната ще се присъедини към НАТО като наш 30-ти член,“ каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Тя обаче не може да стане член, ако не променя името ѝ.“

Русия, най-известният съперник на НАТО, се оплака от възможното добавяне на друг член към Алианса, което ще доведе до съживяване на напрежението в стил „Студената война“. Македонският премиер Зоран Заев приветства поканата, но отбеляза възраженията от Москва.

Увереността за разширяване настъпи на фона на напрежението в НАТО, особено продължаващия натиск от страна на Тръмп върху съюзниците, за да поемат по-голям дял от военните разходи. Вместо нови пари обаче, канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че страната му ще води новата военна мисия за обучение на НАТО в Ирак с до 250 войници. Канада не изпълнява неофициалното искане на Алианса за това държавите-членки да отделят поне 2% от своя БВП за разходите за отбрана.

Предложението на Канада е част от опита на НАТО да помогне на Ирак да се възстанови и да гарантира, че „Ислямска държава“ не може да получи нова опора там.

Премиерът на Великобритания Тереза Май обяви, че ще изпрати 440 военни служители за подобна тренировъчна мисия в Афганистан – най-голямото чуждестранно начинание на Алианса. Британският ангажимент в Афганистан дойде, след като НАТО се съгласи да финансира афганистанската армия през 2024 г. Добавянето на Великобритания ще увеличи усилията, благодарение на които вече обучават около 16 000 войници.

„Мисля, че това показва, че когато НАТО призове своите членове, Великобритания е една от първите, които действат“, каза Май, демонстрирайки заявка за водеща роля в Алианса особено след двусмислената реторика на Доналд Тръмп.