Авиационният гигант Boeing отваря първи завод за самолети в Китай, докато компанията се опитва да навигира между напрежението, породено от продължаващата търговска война, която Пекин и Вашингтон водят.

Заводът в град Жушан, разположен в източен Китай, ще произвежда самолети Boeing 737. С това машината ще стане първият самолет на Boeing, произвеждан извън САЩ. При откриването бе показана и първата бройка. Планът за това бе стартиран още преди избирането на Доналд Тръмп в Белия дом. Именно в Китай Boeing продава първите си десет самолети през 1972 г. Пак на Boeing 707 в Пекин пристига на посещение и Ричард Никсън.

Откриването на завода, предназначен да увеличи продажбите на Boeing спрямо конкурента Airbus, идва в момента,  когато двете компании се борят за дял от бързо развиващия се авиационен пазар на Китай. Китай вероятно ще надмине пазара на авиационно оборудване в САЩ през следващото десетилетие.

Boeing инвестира 33 милиона долара през 2017 г., за да вземе мажоритарен дял в съвместното предприятие с държавно участие Commercial Aircraft Corp в Китай, за да построи завода.

Компанията е продала над една четвърт от общия си брой самолети в Китай миналата година, където Boeing изчислява, че търсенето на нови самолети през следващите 20 години ще достигне цели 1.2 трилиона долара.

Отварянето на новия завод идва в рамките на продължаващата търговска война между САЩ и Китай. Двете страни понастоящем почитат 90-дневното „примирие“ и се въздържат от прилагането на повече тарифни квоти, докато се опитват да договорят сделка.

Докато земеделските производители и някои други предприятия в САЩ са засегнати от тарифите, компаниите от авиобизнеса засега ги избягват. Експерти дори нарича авиацията „светъл лъч“ на фона на конфликта между Вашингтон и Пекин.

Boeing казва, че се надява да постигне целта си от 100 самолета, произвеждани годишно от завода си в Жушан. Компанията засега няма намерение да разширява производството до други типове самолети там. В момента Boeing се стреми да облекчи натиска върху завода си в Сиатъл, който се бори със закъснения при производството. Компанията има амбициозни цели за 2019 г. и се надява, че именно новите производствени мощности в Китай ще ѝ помогнат.