Едва ли някой ще се затрудни да отговори на въпроса коя балканска столица е най-скъпа и коя най-евтина. С голяма доза вероятност като най-скъпа столица ще бъде посочена Атина, а като най-евтина – Тирана. Какво обаче е съотношението между цените в останалите, остава неясно.

Средната заплата на Балканите е около 650 евро, което оставя страни като България (около 450 евро) и Сърбия (около 425 евро) твърде надолу. За сравнение, от 1 януари Румъния увеличи минималната работна заплата на 408 евро, а същевременно данъкът върху доходите спадна от 16 на 10 процента.

Ако искате да преживеете месеца с най-малко разходи, трябва да живеете в Скопие, показват данни на специализирания сайт Expatistan, който изготвя международния индекс за цената на живота. Скопие е на първо място с най-ниски цени на храната в ресторантите, докато най-малко пари ви трябват за бира в заведение в Тирана и в София.

София заема 169 място в класацията на Expatistan, с десет позиции след Белград и също толкова преди Скопие. Букурещ е на 162-ро място, Солун е  класиран на 117, а Атина – на 89. Най-скъпо е в градовете, класирани на по-предни позиции, а най-евтино – в тези в дъното на класацията.

Животът в Македония е с 16 процента по-евтин от този в България, а наемите са с 35 процента по-ниски. С 4.5 процента процента е по-евтин животът в Сърбия, отколкото у нас, наемите пък са с цели 17 процента по-ниски.

Именно в България минималната заплата е най-ниска в ЕС – 261 евро. Това кара дори иначе положителни показатели като цената на бензина (най-ниското ниво, отчетено сред всички държави-членки на Европейския съюз) да отиват на минус, тъй като спрямо доходите ни горивото ни излиза скъпо.

Данните идват на фона на светкавичната икономическа криза в Турция, където само за няколко дни курсът на турската лира се срина драматично. Инфлацията в страната в момента възлиза на 16 процента, а до края на годината тя може да стигне и 30. Ако турската лира продължи да се обезценява спрямо долара и еврото, изпълнението на външните дългове на турските банки в размер на близо 470 милиарда долара ще се окаже почти невъзможно.

Индексът на производствените цени в Турция скочи на 25 процента – това  означава, че който произвежда в Турция стоки, плаща значително по-високи цени за суровини и полуфабрикати поради драстичното обезценяване на турската лира. Закономерно, голям брой инвеститори обърнаха гръб на страната в последно време.