80 милиона европейци нямат умения, подходящи за дигиталната среда – това е обезпокоителното заключение за състоянието на цифровата грамотност в Европейския съюз. В следващия програмен период Европейската комисия е предвидила 9 милиарда евро за програми, свързани с единния цифров пазар. Това заяви еврокомисарят по цифрово общество и икономика Мария Габриел по време на конференцията „Технологии и единен цифров пазар: Възможности и предизвикателства“.

Стойността на IT сектора за икономиката на Европа е нараснала близо 4 пъти през последното десетилетие, стана ясно още от думите на Габриел. 25% от роботите в света са произведени в ЕС, а 20% от световната научно-развойна дейност се случва в Европа.

Най-високият растеж с добавена стойност в сектора сред държавите членки на ЕС се отбелязва в България, Люксембург и Полша.

През изминалите години Общността отбеляза някои постижения по пътя към целта си да установи и цифров единен пазар на Стария континент.

Едно от тях е премахването на тарифите за роуминг, което доведе до над пет пъти ръст в потреблението на мобилни услуги в чужбина и 2.5 пъти на обажданията. Еврокомисарят обърна внимание и на личните данни – област, в която ЕС полага усилия да налага все по-стриктни правила. Според някои представители на бизнеса това спъва иновациите, но Мария Габриел е категорична, че става дума за високи стандарти, в центъра на които е потребителят.

Що се отнася до предизвикателствата, едно от тях е липсата на монетизация от научните изследвания в Европа. Континентът е лидер в научно-развойната дейност – 20% от нея се случва на европейска територия. „В същото време обаче не успяваме да превърнем това в лидерство при пазарните иновации и предприемачеството“, изтъкна Габриел.

В тази връзка тя обърна внимание на новата програма „Цифрова Европа“, чийто общ проектобюджет за периода 2021-2027 г. възлиза на 9.2 млрд. евро. От него 700 милиона евро са предвидени за развитието на специалисти с високи цифрови умения, а 2 милиарда за киберсигурност и защита на личните данни и критичната инфраструктура на Европейския съюз.

В рамките на инициативите за цифровизация и дигитална грамотност ЕС прие домейна „eu“, който вече има 4 милиона регистрации, както и регламент, с който се създава единен цифров портал. Той е позициониран като допълнителен инструмент на разположение на физическите лица и предприятията, които упражняват свободата си на движение и установяване в друга държава членка. Всички ще разполагат с онлайн достъп до информация и процедури на равни начала.

Цифровият единен пазар обхваща дигиталния маркетинг, електронната търговия и телекомуникациите с идеята всеки европейски гражданин, предприятие и правителство да има достъп до тях.