Тази седмица Европейският парламент в Страсбург одобри договора с Япония за формиране на най-голямата зона за свободна търговия в света. По този начин отпада окончателното препятствие пред сделката, която трябва да влезе в сила следващата година.

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония, прието с 474 гласа „за“, 125 гласа „против“ и 40 гласа „въздържал се“, ще доведе до премахването на почти всички мита, които възлизат на стойност от над 1 млрд. евро годишно за предприятията от ЕС. Това представлява ясен сигнал за подкрепа на свободната и справедлива търговия, основана на привила и ценности, „във времена на сериозни протекционистки предизвикателства“.

Докато най-чувствителните сектори за ЕС като производството на ориз остават защитени, то вина, сирене, говеждо, свинско месо, макаронени изделия, шоколад и бисквити ще бъдат внасяни безмитно или веднага, или след преходен период. Общо 205 стоки с европейски географски индикатори ще бъдат защитени, за да се помогне на малките и средни предприятия (МСП), които представляват 78% от износителите за Япония.

Япония вече е ратифицирала споразумението. След подкрепата на търговското споразумение от Европейския парламент се очаква Съветът на ЕС да даде своето крайно одобрение на 21 декември, което ще позволи влизането му в сила на 1 февруари 2019 г. За да влезе в сила стратегическото споразумение, трябва да бъде ратифицирано от всички държави членки.

В момента текат преговори по отделно споразумение с Япония за защита на инвестициите.

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония е от стратегическо значение. Това е най-важното двустранно търговско споразумение, сключвано някога от ЕС, и то обхваща почти една трета от световния брутен вътрешен продукт (БВП), почти 40% от световната търговия и над 600 милиона души.

Япония е третият по големина пазар в света, но само шестият по големина търговски партньор на ЕС. Това споразумение ще укрепи съществуващите двустранни търговски и политически отношения.

Критиците смятат, че споразумението между ЕС и Япония ще даде твърде много власт на мултинационалните компании и би могло да подкопае стандартите за околната среда и труд. Както Брюксел, така и Токио искат то да се случи преди Великобритания да напусне ЕС в края на март.

Япония, чиито многобройни производители на автомобили обслужват пазара на ЕС от британските си бази, искаше споразумението да се прилага към преходния период на Брекзит до края на 2020 г., въпреки че този период е несигурен поради политическите сътресения във Великобритания.