Шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард каза, че централните банки по света трябва да обмислят издаването на цифрова валута. Говорейки на събитие в Сингапур, Лагард посочи, че това може да направи сделките с цифрова валута по-безопасни.

Дигиталните плащания се увеличиха през годините, като поставиха предизвикателства пред правителствата и централните банки по цял свят. Регулаторите вече изразиха загриженост относно цифровите валути и призоваха за по-голям надзор над тях.

„Смятам, че трябва да обмислим възможността за издаване на цифрова валута“, заяви Лагард в Сингапур. „Може да има една нова роля за държавата, в която тя да доставя пари на цифровата икономика“.

„Предимството е ясно: плащането ви ще бъде незабавно, безопасно, евтино и потенциално полуанонимно. Централните банки ще запазят сигурността си при плащанията.“

Лагард каза, че централните банки в Канада, Китай, Швеция и Уругвай „сериозно обмислят“ предложенията за цифрова валута. Тя добави, че докато поривът за цифровата валута „не е универсален“, той трябва да бъде разгледан „сериозно, внимателно и творчески“.

Една виртуална валута, издадена от централна банка, би била отговорност на държавата, като са парите в брой, не на частна фирма. Това ще помогне на потребителите, като направи транзакциите по-безопасни, по-достъпни и в резултат на това по-евтини. Макар че технологията, която стои в основата на цифровите активи, беше похвалена за ускоряване на финансовите транзакции и намаляване на разходите, анонимността зад търговията с криптовалути все още предизвиква тревога сред регулаторите.

Управителят на Bank of England Марк Карни също заяви, че криптовалути като биткойн трябва да бъдат регулирани, за да могат държавните институции да се противопоставят на незаконните дейности и да защитят финансовата система.

Изказването на ръководителката на МВФ бележи сериозен завой в политиката на финансовата организация. Самата Лагард преди време каза, че анонимността на валути като биткойн означава, че те се използват от престъпници и терористи. Именно МВФ по-рано тази година предупреди тихоокеанската държава Маршаловите острови да забави плана си за въвеждане на национална криптовалута, наречена Sovereign. Тогава организацията изтъкна, че така страната рискува да бъде отрязана от американския долар, който Маршалови острови ползват като защита срещу инфлацията.