Френският президент Еманюел Макрон предложи на германския канцлер Ангела Меркел да изготвят до юни „ясна и амбициозна пътна карта“ за реформиране на Европейския съюз. „Необходимо е да дефинираме тази нова амбиция“ за Европа, каза Макрон преди среща с Меркел. Той подчерта, че започва нов важен етап, по време на който ще трябва да бъдат взети много решения в краткосрочен план и да бъдат определени перспективите в средно- и дългосрочен за „нашата Европа“.

Макрон поздрави Меркел за формирането на новото германско правителство. „Европа дълги години очакваше от френско-германската двойка напредък и предложения. Ние сме готови. Предстои ни този етап“, каза той.

Една от целите на разговорите в Елисейския дворец ще бъде подготовката на срещата на върха на ЕС на 22 и 23 март в Брюксел.

„Изключително важно е да изградим заедно този нов ангажимент. Срокът ни за тази задача е до юни“, заяви Макрон и обяви, че планът за действие ще обхваща икономическия и валутен съюз, миграционната политика, политиката за отбрана и образованието.

„Ще вложим в това цялата си енергия“, увери още той.

Работата по този проект, добави френският президент, е особено важна както за Франция, така и за Германия, в лицето на екстремното обостряне на международните противоречия. Той припомни, че един от големите удари срещу „единната Европа“ е било решението на Великобритания да се оттегли от блока, което е довело до „нарушаване на баланса в Европа“.

Френският президент и германският канцлер споменаха изрично аферата с отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания, като изразиха солидарност със своя съюзник.

„Осъждаме това руско посегателство, тъй като всичко ни кара да вярваме, че именно Русия е извършила тези опити за убийство“, подчерта Макрон, цитиран от Франс прес.

Меркел се съгласи, че „много следи сочат, че Русия е виновна“, предаде Ройтерс.