Лондонското Сити продължава да бъде лидер на финансовата активност в Европа и остава много по-напред от конкурентите си от Европейския съюз като Париж и Франкфурт само месеци преди Brexit.

Това показва ново проучване на аналитичния център New Financial, което се фокусира върху стойността на реалната местна и международна финансова активност като управлявани активи и издаване на ценни книжа, съобщава Ройтерс.

В световен мащаб Лондон е изпреварен единствено от Ню Йорк, който получава оценка 79 от максималните 100.

Според управляващия директор на New Financial Уилям Райт не е изключено преместванията на банки и инвестиционни мениджъри да доведе до промяна в позициите, но останалите финансови центрове в Европа „има още много да наваксват“.

Междувременно ЕС готви реформи за създаването на капиталов съюз, който до известна степен да замени Ситито, но напредъкът все още е бавен.

„На фона на Brexit се подчертава неотложността за останалата част на ЕС да напредне с проекта за съюз на капиталовите пазари, за да се развие по-голям и по-задълбочен капиталов пазар“, посочва още Райт.

При разглеждането на качествени фактори като политическата стабилност, законодателството и качеството на живот първото място получава Швейцария, следвана от Люксембург и Ирландия.

Европейските регулатори поискаха от банките в Лондон да лицензират нови центрове преди излизането на Великобритания от ЕС и все още не е ясно какъв и колко достъп Ситито ще има до пазарите на блока. Страната вече предупреди, че нейните компании ще пострадат от по-високи разходи и раздробяване на пазара, ако Лондон бъде откъснат от континента.

В Лондонското сити работят 350 000 души, които подсигуряват близо една четвърт от британския БВП. По най-скромни преценки в рамките на 5 години във Франкфурт биха могли да се пренесат 1.5 до 2 процента от всички работни места в Лондонското сити.

Лондонското сити е отделна административна единица в Англия, макар че е сравнително малък квартал в центъра на Голям Лондон. Често бива наричано „Ситито“ или „Квадратната миля“, тъй като реалният му размер е около една квадратна миля по площ. Същото име често се използва като нарицателно и за финансовите услуги в Обединеното кралство, които исторически са били разположени тук. В днешно време тук са разположени много финансови институции, както и централната банка Bank of England.