Eвропейският съюз е готов да задълбочи сътрудничеството си със САЩ, но при условие че САЩ се откажат от непредсказуемата си политика при президента Доналд Тръмп. Това стана известно от изявленията на председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата на върха между ЕС и Западните Балкани днес в София.

На съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов те засегнаха темите за иранската ядрена сделка, търговията със САЩ и перспективата за Западните Балкани. По думите на Туск ЕС ще поддържа сделката с Иран, докато Иран е ангажиран изцяло по нея.

„Европейската комисия даде зелена светлина да сме готови за действия, ако интересите ни бъдат засегнати“, обяви той. „Готови сме да говорим за либерализиране на търговията с американските ни приятели, но само ако САЩ решат неограничено да ни изключат за митата за стоманата и алуминия“, допълни Туск.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че докато иранците уважават ангажимента си, ЕС също ще се придържа към договореностите, чийто архитект е бил и самият съюз.

„Обявените американски санкции няма да останат без ефект, ние в еврокомисията имаме за задача да защитим нашите европейски предприятия, особено малките и средните„, допълни той. По думите му предложенията на еврокомисията за разглеждане от Европейския съвет са били последвани от държавните и правителствените ръководители.

“Сега трябва да действаме и затова започваме процес към връщане на регламента от 1996 година за екстратериториални санкции в ЕС, трябва да го направим и не бива да изчакваме”, каза още Юнкер, като добави, че еврокомисията ще продължи да си сътрудничи с Иран. За търговията между САЩ и ЕС той коментира: „Ние искаме неограничено изключване от предложените тарифни мерки.

 “Готови сме заедно със САЩ да обсъждаме реформа на Световната търговска организация и при условие че тези изключения са постоянни, сме готови да обсъдим по какъв начин да подобрим достъпа до пазара за индустриални продукти, включително и либерализацията на държавни поръчки. Няма да преговаряме с дамоклев меч над главите ни, това е въпрос на достойнство”, подчерта Юнкер.