Куба ще има нова Конституция, която ще признае частната собственост в кубинското общество. Настоящата конституция на Куба признава само държавна, кооперативна, фермерска, лична и съвместно предприятие. До края на годината проектът ще бъде поставен на национален референдум, преди да се върне в парламента за окончателно утвърждаване.

Представяйки новата конституция, секретарят на държавния съвет Хомеро Акоста, каза, че тя вече включва признаването на частната собственост – нещо, което от Комунистическата партия е заклеймяло като остатък на капитализма.

Промените в основния закон ще обусловят реформите, предприети от новия президент Мигел Диас-Канел, който замени на поста Раул Кастро по-рано тази година. Действащата кубинска конституция е приета през 1976 г. и в нея има клауза, че крайната цел на страната е изграждането на комунистическо общество.

Предвиждат се мащабни промени във всички аспекти от обществено-икономическия живот. Новата конституция ще установи по-ясно статута на множеството малки бизнеси в страната, като признае частната собственост. Тя ще учреди поста премиер наред с президента, ще ограничи правото да се заема върховния държавен пост до два петгодишни мандата, ще легализира еднополовите бракове.

Ролята на комунистическата партия като единствена политическа сила обаче се запазва. Премахването на идеята за изграждане на комунистическо общество, за сметка на социализъм, отразява промяната във времената след краха на Съветския съюз, но не означава отмятане от идеите на комунистическата партия. Властите припомнят, че през миналата година правителството изразходва 51 процента от националния си бюджет за образование, здравеопазване и социално подпомагане.

„Империализмът и олигархията са в офанзива срещу левите правителства в Латинска Америка“, заяви президентът Мигел Диас-Канел, 58-годишният електроинженер, който замести Раул Кастро през април. „Днес, повече от всякога, изискваме единството на нашия народ, за да се изправим срещу тази империалистическа и реакционна заплаха“.

Реформите се забавиха през последните години на фона на страховете, че са позволили на някои кубинци да се обогатят, насърчавайки неравенството и отслабвайки контрола върху държавата. Този месец Куба издаде регламенти за затягане на контрола върху частния сектор и ограничаване на лицензиите за бизнес до една на човек. Новите промени имат за цел да стабилизират режима и да създадат по-благоприятни условия за бизнес, което на свой ред да намали броя на недоволните и предотврати по-сериозни трусове.

В края на миналата година на среща между посланикът на Куба, Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе Родригес и кмета на Варна, г-н Иван Портних бе дискутирана възможността да се открие директна аволиния Варна – Хавана, тъй като около 30% от пътниците, които сега летят за кубинската столица от Истанбул, са българи.