Сърбия увеличи изгледите за ново споразумение със съседно Косово с намек за очертаване на нови зони и възможност за размяна на територии между двете страни. Най-младата балканска държава се отцепи от нея преди 10 години след продължил десетилетия вътршен конфликт, но въпросът за статута ѝ все още остава далеч от решен.

Според президента Александър Вучич, размяната на територии може да стане на етнически принцип. Северно Косово, което е населено главно със сърби, може да бъде предадено на Белград. В замяна районът около южния сръбски град Прешево, който е населен главно с албанци, може да бъде присъединен към Косово. Вучич планира посещение на сръбската общност в региона през септември, когато вероятно ще представи плана.

Въпреки че изгуби контрол над Косово, Белград продължава да го смята за част от своята територия и сръбските лидери заявяват, че никога няма да признаят независимостта му. Подобна териториална размяна може да бъде най-ефективният начин за уреждане на иначе трудния спор, в който с еднаква тежест роля играят исторически, религиозни и геополитически причини.

Териториалният компромис ще бъде труден за прокарване в самата Сърбия, след като епископът на Сръбската православна църква в Косово Теодосий предупреди, че подобна размяна на територии ще накара малкото сръбско малцинство в централната част на Косово масово да емигрира. Размяната обаче може да стане с подкрепата и посредничеството на Вашингтон, тъй като стана ясно, че САЩ дава зелена светлина на идеята за подялба на Косово.

Този радикален ход може да настъпи след смяната на бившия съветник по националната сигурност Х.Р. Макмастър с неговия наследник Джон Болтън, който е известен със своите антикосовски позиции още от времето, когато бе посланик на САЩ в ООН.

Възможно президентът на САЩ Доналд Тръмп да се е договорил по въпроса с руския държавен глава Владимир Путин по време на тяхната среща в Хелзинки.

Германия е срещу подялбата на Косово, реагира веднага посолството ѝ в Прищина. Според немската дипломация, на първо място трябва да се стигне до нормализация на отношенията между Белград и Прищина.

Към момента над 110 държави са признали Косово за независима държава. Сърбия, подкрепяна от Русия, блокира членството на Косово в ООН, а страни като Испания, Румъния и Кипър не одобряват влизането на Прищина в Европейския съюз.