В безпрецедентен ход, Северна Корея обяви, че ще затвори основния си комплекс за ядрени изпитания още следващия месец. Новината идва успоредно с информацията, че Пхенян ще затопли отношенията си и с Токио и дори уеднаквява часовата си зона с Юга.

Пхенян ще покани скоро експерти и журналисти от Южна Корея и САЩ, за да осъществи по прозрачен начин процеса по демонтирането на съоръженията, използвани за ядрени опити.

Севернокорейският лидер Ким Чен-Ун е дал това обещание на южнокорейския президент Мун Дже-Ин по време на срещата им в петък.

Жестът обаче може да се тълкува и по друг начин. Проучване на китайски сеизмолози показва, че полигонът може да е станал неизползваем заради частично срутване на планината, под която се намира. Там бяха извършени всички шест севернокорейски ядрени опита от 2006 до 2017 г. Шестият и най-мощен опит на 3 септември, за който Пхенян каза, че е изпробвал водородна бомба, предизвика земетресение с висок магнитуд. Според учените именно той може да е извадил обекта от строя.

Ким Чен Ун отбелязва, че няма намерение да затваря другите си два комплекса за ядрени изпитания. Но прави и друг жест – уеднаквява часовата зона на Северна Корея спрямо тази на южната си съседка. Двете Кореи използваха една и съща часова зона в продължение на десетилетия. През 2015 г. Пхенян въведе своя собствена часова зона, като върна стрелките с 30 минути назад спрямо Сеул.

Накрая, Ким Чен-ун изразил готовност за диалог с Япония, включително и трудни теми като въпроса за отвлечените японски граждани от Северна Корея през 70-те и 80-те години.

Японският премиер Шиндзо Абе добави, че Ким Чен-ун е научил предложенията му за решаване на въпроса, но не пожела да каже как е отговорил севернокорейският лидер. Абе обаче беше категоричен, че Токио ще следи внимателно политиката на Северна Корея след междукорейската среща и преди евентуалната среща на Ким Чен-ун с Тръмп.  Монголия и Сингапур са сред държавите вероятни домакини на срещата.

Световните лидери категорично оценяват междукорейската среща на върха като важна историческа стъпка по пътя към стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион.