Китай притежава най-големия пазар за роботи, обяви Министерството на промишлеността и информационните технологии на страната, цитирайки значителен скок в отрасъла.

През последните пет години производството на роботи в страната всяка година се увеличава с 30 процента, като през 2017 г. е достигнало 7 милиарда щатски долара, а обемът на производството на промишлени роботи е надхвърлил 130 000 броя.

Неотдавна Пекин демонстрира и нов боен робот, наречен Monkey King. Той може да ходи на четирите си лапи, както и да се изправя само на две. Китайският прототип е дело на компанията Greatmetal и се управлява от пилот. Създателите на робота смятат, че могат да участват и в потенциални сражения между управляеми човекоподобни роботи.

Към момента обаче, от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН Китай е единствената страна, която поддържа забраната на т. нар. „смъртоносни автономни оръжия“ (lethal autonomous weapons, LAWs), известни още като бойни роботи или роботи убийци.

Така Китай излиза начело в още една ключова категория от високите технологии. През ноември 2017 г. Съединените щати отстъпиха на азиатския си съперник лидерството си в броя на суперкомпютрите.

Освен това, Китай притежава двата най-мощни суперкомпютъра в Топ 500. Единият от тях е инсталиран в Националния център за суперкомпютри в град Уси и може да извършва 1 квадрилион изчислителни операции в секунда, а другият, чиято мощност е около 3 пъти по-малка, се намира в Националния център за суперкомпютри в Гуанджоу.

В момента китайската China Evergrande Group и Китайската академия на науките работят по съвместен проект, целящ изграждането на най-бързия суперкомпютър в света. Освен това, другите проекти, обект на тяхното сътрудничество, включват изкуствен интелект, хирургически роботи, безпилотни самолети, здравен инженеринг и графен.