Китайските власти започват безпрецедентна досега политика за стимулиране на раждаемостта в най-многолюдната страна на света, след като висша държавна институция предупреди, че спадът на населението е „национална криза“ за Пекин.

Проучване, публикувано от най-големия политически консултативен орган на Китай – Народната политическа консултативна конференция, изчислява, че предлагането на работна ръка в страната ще спада със 100 милиона на всеки 15 години след 2020 г. и настоява за повече стимули за отглеждане на деца.

Проучването е рядко по рода си и показва, че повече правителствени агенции са разбрали степента на проблема.

Изненадващо, според него, общият брой на ражданията в провинция Шандонг в Източна Китай, където жителите имат най-голямо желание да имат второ дете, е спаднал през 2017 г. спрямо предходната година. Докато мнозина биха искали да имат повече от едно дете, респондентите заявяват, че не могат да си позволят разходите.

За целта, някои райони в Китай предоставят по-големи финансови облаги за семействата като част от усилията да ги насърчат да родят второ дете.

31 провинции, региона и муниципалитета удължиха 98-те дни майчинство между 138 и 158 дни. За новите майки то ще бъде платено. Бащите също ще имат право на отпуск, който варира средно от 15 до 30 дни. Освен по-дългия отпуск по майчинство, семействата с второ дете ще получат и други облаги, които включват финансова помощ и здравни услуги. Майките с второ дете в гр. Шъхъдзъ в Синдзян-уйгурския автономен район ще получават еднократна субсидия на стойност до 1000 юана, както и адаптирано мляко в продължение на три години. А в провинция Ляонин обмислят възнаграждение за второ дете.

Китайският коефициент на плодовитост е 1,7 през 2016 г., а статистическият годишник на Китай за 2017 г., издаден от Националното статистическо бюро, все още не е показал степента на плодовитост. Китайският БВП е бил 80 трилиона юана (11.9 трилиона долара) през 2017 г., а в момента в страната има около 200 милиона деца.

Авторите на изследването се надяват, че технологията за изкуствен интелект може да помогне да се компенсират негативните ефекти на свиващата се работна сила. Китайското правителство промени дългогодишната си политика за едно дете в семейство през 2016 г. и разреши на омъжените двойки да имат по две деца.