Китайското правителство разкри за пръв път, че е започнало строителството на нов самолетоносач, трети за флота на Народната освободителна армия.

В статия, посветена на шестата годишнина от първия самолетоносач на въоръжение в Китай, държавната информационна агенция „Синхуа“ загатна за бъдещето на военноморските сили на страната.

„Минаха шест години, нашият нов самолетоносач, построен у дома, беше изпробван, и пускането му в експлоатация е въпрос само на време.“, се казва в статията.

Вторият самолетоносач на Китай, се нарича Type 001A (според някои източници е известен и като Shandong), е първият произведен в страната кораб от този тип и премина морски изпитания по-рано през 2018 г.

Но през изминалата година имаше доста слухове, че друг, още по-напреднал кораб вече е в процес на изграждане в страната. През юни Изследователски институт No.701 на Корпорацията за корабостроене в Китай, която е една от най-големите китайски фирми за проектиране на кораби, засили слуховете, когато публикува макет на неидентифициран самолетоносач.

Китайските държавни медии спекулираха, че новият плавателен съд ще има електромагнитна катапултова система за изстрелване на самолети, подобна на технологията, използвана за най-новия и най-напреднал самолетоносач на американския военноморски флот.

Както първият самолетоносач Liaoning, така и Type 001A използват по-старата, по-нестандартна система за стартиране, известна като „ски скок“, която разчита на собствената мощност на самолета, за да се издигне.

Така пълната изработка на новия самолетоносач вероятно ще отнеме повече от две години, докато бъде завършен, поради сравнителната му сложност и по-големия размер. Предполага се още, че новият кораб се строи в Шанхай.

Към момента Съединените щати имат на въоръжение 11 самолетоносача. Пекин по всяка вероятност няма да се нуждае от толкова, но вече бе категоричен, че три е абсолютният минимум. Съобщението отново подчертава бързата модернизация на китайската армия през последните десетилетия. Пекин не се е отказал от желанието си да изгради модерен и силен боен флот, способен да разшири обхвата на страната в световен мащаб и да се състезава със САЩ.

През 2018 китайският военен бюджет се е увеличил с 8 процента спрямо предходната година до общо 175 млрд. долара. Между 2010 г. и 2017 г. китайският флот увеличи строежа на кораби от 210 на 320 на година.