Китай оказва натиск върху Европейския съюз да излязат със силна обща декларация срещу търговската политика на президента Доналд Тръмп на срещата на върха по-късно този месец. Пекин обаче все още е изправен пред съпротива, заявяват европейски официални лица.

На заседанията си в Брюксел, Берлин и Пекин високопоставени китайски представители, включително вицепремиерът Лиу Хъ и върховният дипломат на китайското правителство държавен съветник Уан И, предложиха съюз между двете икономически сили и в жест на добра воля да отворят повече китайския пазар за европейски фирми.

Едно от предложенията беше Китай и Европейският съюз да започнат съвместни действия срещу Съединените щати в Световната търговска организация.

Но Европейският съюз, който е най-големият търговски блок в света, отхвърли идеята да се съюзи с Пекин срещу Вашингтон, заявиха пет представители на ЕС и дипломати пред Ройтерс. Това става дни пред китайско-европейската среща на върха в Пекин на 16-17 юли.

Вместо това, очаква се срещата да доведе до скромно комюнике, което потвърждава ангажимента и на двете страни за многостранната търговска система и обещава да създаде работна група за модернизиране на СТО, заявиха официални представители на ЕС.

Вицепремиерът Лиу Хъ заяви, че Китай е готов да изложи за пръв път какви сектори може да отвори за европейските инвестиции на ежегодната среща на върха, която се очаква да бъде с присъствието на президента Си Дзинпин, китайския премиер Ли Къцян и висши представители на ЕС.

Китайските държавни медии насърчиха посланието, че Европейският съюз е на страната на Китай, което обаче поставя блока в деликатна позиция. Последните две срещи на върха, през 2016 г. и 2017 г., приключиха без изявление поради несъгласие относно Южнокитайско море и общата търговия.

„Китай иска Европейският съюз да се изправи с Пекин срещу Вашингтон. Те искат да ЕС да вземе страна“, заяви един европейски дипломат. „Ние няма да го направим и им казахме това“.

В коментар от сряда, 4 юли, официалната китайска информационна агенция „Синхуа“ заяви, че Китай и Европа „трябва да се противопоставят на протекционизма в търговията ръка за ръка“.

„Китай и европейските страни са естествени партньори“, казва агенцията. „Те твърдо вярват, че свободната търговия е мощен двигател за глобалния икономически растеж“.