Китай подготвя историческа мисия до тъмната страна на Луната

След десетилетия на игра на догонване с американските и руските космически програми, Китай е готов да направи нещо, което нито някоя от тези държави, нито която и да е друга страна някога е направила: да изпрати космически кораб на тъмната страна на Луната.

Строго погледнато, разбира се, Луната няма тъмна страна. Но поради начина, по който тя обикаля около Земята, естественият ни сателит ни показва само едната си страна – другата е постоянно скрита от нашия поглед.

Никой не бе видял далечната страна до 1959 г., когато съветската космическа сонда „Луна 3“ прелетя над нея за първи преглед и изпрати снимки. Дори и сега, логистиката за достигането до далечната страна е толкова обезкуражаваща, че нито един космонавт или сонда не е отишъл там.

Този дълъг мрачен период се очаква да приключи по-късно тази година.

През декември Китайската национална космическа агенция (CNSA) ще изстреля към южния полюс на Лунната сонда с тегло 2500 килограма, наречена Chang’e-4. Chang’e е богинята на Луната в китайската митология и името на всички китайски лунни сонди. Няколко седмици по-късно Chang’e-4 ще се установи на повърхността и ще разположи малък роувър, за да проучи терена там за първи път.

„Новата мисия ще бъде важна стъпка, само защото другата страна никога не е била посещавана“, каза д-р Пол Спудис, старши изследовател по лунна тематика, базиран в Хюстън.

Спудис и много други учени отдавна са запленени от далечната страна на Луната, защото теренът ѝ се смята за съвсем различен от този на страната, която виждаме. Проучвайки пряко геологията на зоната на кацане, Chang’e-4 може да реши дългогодишните загадки за Луната, включително как се е формирала тя преди 4.5 милиарда години в резултат на сблъсък между Земята и друго небесно тяло.

„Мисията ще ни даде възможност да открием това, което не сме знаели за Луната“, каза Пей Джаою, заместник-директор на Центъра за проучване и космически програми на CNSA.

Също така има стратегическа причина Китай да се насочи към място за кацане в близост до лунните полюси: засенчените кратери на високи географски ширини на Луната могат да съдържат значителни количества замръзнала вода. НАСА и редица частни компании, включително и базираната в Кейп Канаверал, Флорида, Moon Express, проучват идеята да се добива лед, за да се произвеждат ракетно гориво или да се получи вода и кислород за бъдеща лунна колония.

Chang’e-4 няма като основна задача да търси вода, но самата перспектива за това представлява важна технологична стъпка в тази посока.