През 2017 г. финансирането за научно-развойна дейност в Китай е на второ място в света, а държавата се нарежда на водеща позиция по заявки за патенти с 1.36 милиона изобретения до края на миналата година. Китай е и страната с най-много учени, показват данни на Китайската асоциация за наука и техника.

В Китай са издадени близо 1.36 милиона патента за изобретения до края на миналата година, което е 9.8 патента на 10 000 души, сочат регистрите на Държавната служба за интелектуална собственост.

Най-много патенти има в области като информационните технологии и комуникациите, където се налага редовното обновяване на продуктите и технологиите. Следват патенти в електроинженерството, полупроводниците, измервателните уреди и медицинската техника.

„Години наред Китай инвестира във водещи научно технологични сфери, като инфраструктура, високоскоростни железници, космоса и биотехнологиите и е време да събере плодовете на своя труд.”, счита проф. Жан Пин, специалист по интелектуална собственост в Университета на Пекин.

“Китай разполага с голям брой местно разработени ключови технологии. През последните години качеството на патентите в тези водещи сфери се е подобрило осезаемо, но висококачествените все още недостигат”, счита той.

Китайският бизнес досега винаги е имал преобладаваща репутация на световен имитатор, но сега се опитва да заложи на иновациите, което накара някои специалисти в областта на интелектуалната собственост да определят тенденцията като „необичайна и много интересна“.

През 2016 г. именно Китай стана първата държава, направила повече от един милион патентни заявления в рамките само на една година. С това нараства вероятността Китай скоро да се превърне във водещ глобален лидер в сектора на високите технологии.

През изминалите 15 години азиатската страна увеличава броя на заявените патенти преди всичко заради политически стимули. Централното правителство в Пекин, както и местните власти и провинции раздават субсидии за онези, които работят по този въпрос. Освен това правителството в Пекин дава ясни и конкретни насоки за това колко точно патента трябва да достигнат конкретните региони, градове и държавни дружества.