Китай не приема предложението на Индия двустранната търговия между двете държави да се извършва в националните им валути. Пекин отказа варианта, чиято цел бе да се използва като мярка срещу все по-големия търговски дефицит с Индия. Износът на Индия за Китай през 2017-18 г. е на стойност само 13.5 милиарда долара, докато вносът е цели 76.4 милиарда долара, което оставя търговски дефицит от 63 милиарда долара. За периода 2016-17 г. той също бе огромен (51.1 милиарда долара), но сега расте още повече.

Индия предложи на Китай използването на местните им валути, за да засили износа си и да се справи с все по-разширяващата се пропаст. Въпросът бе дискутиран на срещи на високо равнище през октомври. Именно тогава бе подсказано, че Банковият резерв на Индия (еквивалент на национална банка) и Департаментът по икономически въпроси ще разгледат възможността за търговия с Китай, базирана само на рупии и ренминби.

Ренминби е официалната валута на Китайска народна република. Далеч по-познатият ни юан е основната единица в Ренминби, но също така се използва и като синоним на валутата. През 2012 г. ренминби/юан е деветата най-търгувана валута на световните валутни пазари с дял от 2.2 процента.

На свой ред, историята на индийската рупия се проследява обратно до Древна Индия в средата на VI в. Пр. Хр., която е една от най-ранните държави, пуснали монети в обращение. В последно време обаче, индийcĸaтa pyпия заедно с индoнeзийcĸaтa pyпия са двe oт нaй-злe пpeдcтaвящитe ce aзиaтcĸи вaлyти. Индoнeзийcĸaтa вaлyтa cпaднa дo нaй-ниcĸoтo cи нивo oт 1998 г. пpeз oĸтoмвpи, дoĸaтo индийcĸaтa ce cpинa дo peĸopднo дънo, пpeди дa ce възcтaнoвят.

Сега Ню Делхи търси поредица от стабилизационни мерки, които дават резултати, макар и все още малки. През ноември рупията отчете скок с над 5 процента, най-добрият ѝ месечен напредък от поне 2015 г.

Индия предлага и търговията с национални валути с някои други страни, включително Русия, Иран и Венецуела. Ню Делхи има търговски дефицит и с тези три страни. Търговските експерти очакват, че двустранната търговия с национални валути ще помогне на Индия само в страните, с които има търговски баланс.

Индийската индустрия и износители неколкократно повдигнаха въпроса за увеличаване на търговския дефицит с Китай и поискаха от правителството да потърси по-голям достъп за местни стоки до китайския пазар. Напоследък Китай разреши износа на ориз и захар, но Индия иска да увеличи износа на няколко други продукта, включително фармацевтични продукти, инженеринг и услуги.

Всичко това става на фона на напрежението между двете държави в спорен граничен регион и съперничеството за влияние в по-малките съседни държави, което може да реши доминацията в Азия.