Китайският вицепремиер Хан Цън предупреди, че търговска война, разпалена от новата агресивна икономическа политика на Доналд Тръмп, би навредила на всички. По думите му, тя не обслужва интересите на никого, а само би довела до сериозни последствия и негативен ефект.

По време на световен икономически форум той призова за сътрудничество, за да може икономическата глобализация да е от полза за всички. Пекин обаче е готов да защитава интересите си, след като американският президент въведе мита върху китайски стоки и обвини Китай в злоупотреба с интелектуална собственост.

САЩ обявиха преди дни планове да наложат мита на широка гама китайски продукти заради предполагаеми нарушения на режима на интелектуалната собственост и антиконкурентни практики от китайска страна. Преди дни най-голямата технологична верига магазини в Съединените щати вече няма да предлага апарати с марката Huawei. Така, действайки по инструкции на властите, Best Buy се присъединява към операторите Verizon и AT&T в своеобразния бойкот на продуктите на китайската компания поради опасения за националната сигурност на САЩ.

Пекин отговори в петък със списък на американски вносни стоки, включително свинско месо, ябълки и стоманени тръби, на стойност 3 милиарда долара, които могат да бъдат обложени с насрещни мита.

Според Цън, Китай трябва да се отвори широко за света и това може да стане чрез инициативата „Един пояс, един път“. Страната ще разшири достъпа до пазарите си, включително финансовия, телекомуникационния и образователния сектори. Пекин припомни още силната подкрепа на дипломацията си по време на Зимните олимпийски игри, чрез която се утвърждава постигането на мир на Корейския полуостров като доказателство за конструктивната политика на сътрудничество.

През февруари Централното разузнавателно управление, Федералното бюро за разследване, Агенцията за национална сигурност и още три служби излязоха с официално становище пред Сената за опасността от чуждестранен шпионаж чрез потребителската електроника, внасяна в САЩ. Агенциите изразяват дълбока загриженост за това, че компании, тясно свързани с чужди правителства, получават достъп до американските телекомуникационни мрежи.