20-та среща „Китай-ЕС“ приключи при голяма активност и от двете страни, а няма да бъде преувеличено, ако опишем постигнатото като качествена стъпка напред не само за двата лагера, а за световния икономически и политически баланс. Проведена на фона на редица конфликтни ситуации като непредвидимата американска политика и ловките маневри на Русия, срещата внесе необходимата стабилност и създаде условия за дълготрайно сътрудничество в ключови области.

На срещата двете страни обещаха да засилят диалога по защита на интелектуалната собственост, да отворят повече пазарите си, да подобрят условията за инвестиране и да придвижат комбинирането между инициативата „Един пояс, един път“ и плана на ЕС за развитие.

Като водещи политически и икономически играчи, Китай и ЕС се обявиха твърдо против едностранния подход и търговския протекционизъм и ще защитават многостранната търговска система на основата на правилата на Световна търговска организация. Лидерите отново потвърдиха и ангажимента си да задълбочат партньорството чрез цялостно прилагане на Стратегическата програма за сътрудничество ЕС-Китай 2020. ЕС поиска от Китай намаляване на регулаторната и административната тежест за европейските инвеститори.

Kитaй вeчe инвecтиpa дeвeт пъти пoвeчe в Eвpoпa, oтĸoлĸoтo в Ceвepнa Aмepиĸa. като пpeз пъpвaтa пoлoвинa нa 2018 г. ĸитaйcĸитe пpeĸи чyждecтpaнни инвecтиции ce нacoчиxa ĸъм Cтapия ĸoнтинeнт, дoĸaтo влoжeниятa в CAЩ ce cpинaxa c цeли 92 пpoцeнтa. Зa пъpвoтo пoлyгoдиe на 2018 г. Швeция e пpивляĸлa нaй-мнoгo cpeдcтвa oт Kитaй – 3.6 милиapдa долара, следват Великобритания, Германия и Франция.

По отношение на сигурността, Европейският съюз и най-многолюдната страна в света изтъкнаха, че са изцяло ангажирани с прилагането на ядреното споразумение с Иран. САЩ обявиха през май, че се изтеглят от ядреното споразумение, оставяйки опасен вакуум в механизма за контрол.

Всички тези послания имат за цел да разсее скептицизма в ЕС относно обещанията на Китай да отвори още пазарите си, както и подозренията, че Пекин опитва да раздели най-големия търговски блок в света чрез засилване на икономическото си влияние в Източна Европа.

Свидетелство за по-добрите отношения към момента е това, че Европейският съюз и Китай се споразумяха за съвместно изявление, включващо търговията и климатичните въпроси – нещо, което не успяха да постигнат преди година на предходната среща в Брюксел. След решението на президента на САЩ Доналд Тръмп през миналата година да изтегли САЩ от Парижкото споразумение, Китай и Европейският съюз се очертаха като най-големите защитници на споразумението от 2015 г., което има за цел да ограничи увеличаването на световната температура „доста под“ 2 градуса по Целзий.