Споразумение за кредитна линия от 1.5 милиарда евро за български фирми подписаха Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Ли Къциян. Средствата се дават от китайската банка и през ББР ще отидат за кредити с ниски лихви за български фирми.

Общо 10 споразумения бяха подписани след разговорите между Борисов и Ли Къцян в Министерския съвет.

Kитaй имa интepec дa yчacтвa c инвecтиции в пpoeĸтa зa изгpaждaнeтo нa виcoĸocĸopocтeн жeлeзoпътeн ĸopидop, ĸoйтo щe cвъpзвa peĸa Дyнaв, чepнoмopcĸoтo ĸpaйбpeжиe нa Бългapия и гpъцĸитe пpиcтaнищa в Eгeйcĸo мope. Рамкови споразумения за сътрудничество при реализацията на тунел под връх Шипка, магистралите “Черно море”, “Русе – Велико Търново” и “Хемус”, както и скоростния път “Видин – Ботевград” пък подписа регионалният министър Николай Нанков с пет китайски компании. АЕЦ “Белене” също е била обсъждана и Ли Къцян се е ангажирал лично проектът АЕЦ „Белене“ да има успешен край.

В рамките на инициативата 16+1, която България разглежда като допълнителна възможност за разширяване на връзките с Китай, са проведени редица срещи между представители на МРРБ и потенциални китайски инвеститори, резултат от които са подписаните днес споразумения. Целта им е продължаване на диалога и намиране на оптималните модели за реализиране на инфраструктурни проекти у нас – без държавни гаранции, при отчитане интересите на двете страни и задълженията на България като държава-член на ЕС и в съответствие с действащата нормативна рамка.

Премиерът Бойко Борисов и председателят на китайския Държавен съвет Ли Къцян обявиха и създаването на общ център за обучение и образование на китайския бизнес при откриването на срещата на премиерите от инициативата 16+1. Този център ще помага навлизането на китайски фирми, участието им в търгове и процедури в ЕС, за да не се стига до наказателни процедури и провалени сделки.

Ли посочи нуждата от насърчаване на свободната търговия, тъй като „свят, който не приобщава всички, няма бъдеще“ и е нужно да бъде стимулиран многостранният подход в бизнеса и търговията, за да се предотврати забавянето на глобалната икономика.

Срещата е седма поред откакто бе създаден форматът на диалог между Китай и 16 държави от Централна и Източна Европа (т.нар. „16+1“), и бе договорена по време на предишния форум в Будапеща.

Форумът идва дни преди срещата на върха на ЕС и Китай в Пекин на 17 и 18 юли. Китай в момента търси съюзник в лицето на ЕС и настоява те да работят заедно срещу протекционизма и политиките на президента Доналд Тръмп и дори излезе с искане за съюз срещу действията на САЩ.