Икономически проекти на Сърбия с Китай са на обща стойност около 3 милиарда евро, съобщи държавния Икономически институт в Белград. С това Китай вече е по-напред по инвестиции в балканската държава от Русия.

До момента Пекин вече е инвестирал около 600 милиона евро по въпросните проекти. Инвестициите на Поднебесната империя в Сърбия нарастват средно с между 160 и 200 милиона евро годишно. През 2017 г. китайски инвеститори обещаха 200 милиона евро за изграждането на околовръстна магистрала около сръбската столица Белград. Те могат да изградят и предвидената железопътна линия между Белград и Будапеща с дължина от 350 километра.

Интересът към Сърбия в Китай се покачва и на обикновено ниво. Докато през 2011 г. страната е била посетена от едва 12 000 китайски туристи, през 2016 г. броят им се е увеличил до 43 000 души.

Сърбия е основен фокус на китайските инвестиции в района, които се простират в ключови сектори на целия Балкански полуостров. Сред тях са още нов мост на Дунава, проект за бърза жп линия Белград – Будапеща, връзка между черногорското пристанище Бар и Белград, пътищата Скопие – Щип и Кичево – Охрид, нова магистрала в Албания и др. Само в пристанището на Пирея са инвестирали над 4 милиарда долара.

Друго съсредоточие на инвестиции е град Cмeдepeвo, ĸoeтo e нa няĸoлĸo дeceтĸи ĸилoмeтpa oт cpъбcĸaтa cтoлицa. Там пpeзидeнтът Cи Цинпин oбeщa дa нaпpaви мaщaбни влoжeния, зa дa изгpaди тpaнcпopтeн ĸopидop зa дocтaвĸaтa нa ĸитaйcĸи cтoĸи дo Зaпaднa Eвpoпa. Toй тpябвa дa тpъгвa oт aзиaтcĸaтa cтpaнa и дa cтигa дo Гepмaния, ĸaтo минaвa oт Πиpeя пpeз Бaлĸaнитe.

Основната причина за този концентриран интерес е, че за разлика от съседките си България, Румъния и Унгария, Сърбия не е длъжна да се съобразява с европейските ограничения. Поради това страната успя да се обвърже много по-тясно с гигант като Китай, а от това печелят и двете страни.