Една от интересните новини през последните дни е възходящия тренд на китайските инвестиции във стартъп компании, които се занимават с разработването на изкуствен интелект (ИИ). Разбира се, има определени условности като това се дължи на интерпретирането на данните.

Последният, заслужаващ внимание анализ е от изследване на CB Insights [1] . В него се съобщава, че Китай изпреварва САЩ във финансирането на стартъпи разработващи ИИ.

През 2014 г. Китай държи само едно място и 28% от комбинираната оценка сред първите 10 най-ценни новосъздадени компании в света. САЩ, за разлика от тях, заемат осем (65% от стойността), a Индия се класира за последното останало място в топ 10 (7%).

Положението обаче е силно променено през 2017 година, като Китай сега има четири места в класацията и представлява 48% от общата оценка за първите десет най-ценни “еднорози” [2].

Делът на Китай в глобалното финансиране за ИИ стартъпи като процент от стойността на долара. Графика: CB Insights

Според анализa, Китай изпреварва САЩ в края на 2017 година, ако продължи да расте със същия темп от последните четири.

Ако се анализира целия списък, без ограничаване до топ 10 на световните еднорози, Силиконовата долина все още отчита по-висок дял от общата им финансова оценка. Докато Китай произвежда компании, които са по-ценни на осреднено ниво, САЩ продължава да печели по количество – с повечето еднорози, базирани в САЩ и оценявани на 1 млрд. щ.д.

Обща оценка (млрд. щ.д.) Еднорози Среднa оценka (млрд. щ.д.)
САЩ 402.4 105 3.8
Китай 207.6 31 6.7
Други 76.4 33 2.3

Крайният резултат показва, че Китай е по-напред, когато става дума за стойността на похарчен долар за финансирането на ИИ стартъпи, което според CB Insights доказва, че страната „изпълнява агресивно една добре разработена визия за ИИ“.

Предимства на Китай в разработката на ИИ са лесно дефинируеми. Четири пъти по-голямо население (1,4 милиарда) в сравнение със САЩ, предлагащо огромно количество данни и възможности за компаниите да се разрастват много бързо.

Секторът има подкрепата на централно правителство, което може бързо да прехвърли ресурси (за разлика от Белия дом) и не на последно място по-свободният захват на страната от към цифрови регулации, което означава, че компаниите могат да експериментират повече.

Двата сегмента, които доминират в привличането на финанси за ИИ са лицевото разпознаване и разработката на по-модерни чипове.


[1] https://www.cbinsights.com/research/report/artificial-intelligence-trends-2018/

[2] Стартъп компания оценявана на повече от 1 млрд. щ.д., най-често в софтуерната или технологична сфера.