На 21 юли президентът на Китай Си Цзинпин пристига в Африка, където ще посети четири държави с цел да задълбочи военните и икономически връзки, докато съперникът на Пекин в търговската война – САЩ – не проявява особен интерес към втория по население континент в света.

Китай вече е най-големият търговски партньор на Африка, а миналата година откри първата си военна база на континента в Джибути, където този месец бе открита също така подкрепена от Китай зона за свободна търговия, определяна като най-голямата в Африка. Контингентът, изпратен в Джибути, защитава интересите на Китай в района пред САЩ и други големи международни инвеститори. Той има за цел да осигури спокоен транспорт по морски път за китайските компании, както и да омиротвори обстановката в размирния регион, включващ още Сомалия, Етиопия и Еритрея.

До 2020 г. Пекин планира да приключи строежа на 22 000 км пътища и железници на етиопска земя, които да образуват впоследствие единна магистрална мрежа, свързваща Етиопия с Еритрея, Джибути, Уганда, Кения и Танзания.

Водената от Пекин политика на отворени икономически съюзи бързо измества бившите метрополии като Англия, Франция, Белгия и Португалия, които традиционно се явяват най-тесни партньори на някогашните си колонии на континента. Според някои анализатори новия начин, по който Пекин води своята политика на ненамеса, може да доведе до своеобразен сблъсък с европейските нации, които имат традиционно изградени връзки с бившите си колонии. Засега обаче не се получава така, а дори обратното – Китай участва в повече африкански мирни мисии от всяка друга нация в момента, а повечето инвестиции на страната на континента са свързани с изграждане на така необходима инфраструктура.

Само за периода от 2010 до 2015 г. китайските кредити за бързо развиващата се икономика на Кот д’Ивоар са нараснали 14 пъти. Това е така, защото през последните години китайският бизнес поглежда с все по-голям интерес към френскоезична Западна Африка. В борбата за големи инфраструктурни проекти френските компании, доминирали в региона откакто страните в Западна Африка получиха независимост, все по-често отстъпват пред китайските си конкуренти.

Посещението на Си Цзинпин в Африка акцентира и върху мащабната китайска инициатива „Един пояс, един път“, която цели да свърже Пекин с Африка, Европа и други части на Азия чрез мрежа от пристанища, железопътни линии, електроцентрали и икономически зони. Китайското правителство, банки и компании са отпуснали над 94 милиарда долара на африканските правителства и държавни компании от 2000 г. до 2015 г