Предстоящата среща на върха в Рига между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще даде нов тласък на отношенията на Латвия с втората по големина икономика в света, каза китайският посланик в Латвия Хуан Йон. Това е петата среща на върха на Китай и страните от Централна и Източна Европа и за пръв път в балтийски народ.

„Това е чудесна възможност за издигане на двустранните връзки между Китай и Латвия и за по-нататъшно развитие на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ“, каза Хуан в интервю пред Синхуа преди срещата. „След като Китай и Латвия установиха дипломатически отношения преди 25 години, двете страни развиват отношенията си с устойчиво темпо, което се основава на взаимно уважение и приятелство между хората от двете страни“, каза посланикът.

„Очаква се на срещата да бъдат предложени нови проекти и инициативи, които да определят посоката за следващата фаза на двустранните отношения“, добави той.

Стратегиите за развитие на страните се допълват в много аспекти, според посланика, което предоставя огромно пространство за сътрудничество в различни сектори.

„Изследването на нови пазари в Азия е част от националната стратегия за развитие на Латвия, която поставя Китай като приоритет за сътрудничество, а Китай е включил Латвия в своята инициатива „Един пояс, един път“ като важна транзитна зона към Европа“, разясни Хуан.

С цел да осигури позицията си като логистичен хъб в Евразия, Латвия има желание да засили стратегическото сътрудничество с китайските предприятия в железопътния транспорт, авиацията и пристанищата. Наскоро беше открит нов железопътен маршрут, който свързва Рига и И У, производствена сила в източен Китай. Първият товарен влак от И У се очаква да пристигне в Рига в събота.

Хуан приветства това като друг пример за успех на сътрудничеството в рамките на „Един пояс, един път“. „С този директен товарен маршрут, повече латвийски продукти могат да достигнат китайски клиенти. „Например, латвийски сладолед и млечни продукти са с голямо търсене на китайския пазар. „Stenders“, популярна латвийска козметична марка, също набира сила в Китай. “

„Китайско-латвийските отношения ще постигнат и по-бърз растеж в рамката на инициативата „16+1“, особено в транспортния и логистичния сектор“, добави той.

В същото време институтът „Конфуций“ е учреден в Рига, за да преподава китайски език и култура. В началото на тази година в Пекин се проведе културен фестивал на латвийска тематика, привличащ повече китайци в тази балтийска страна.

„Смятам, че срещата на върха ще бъде голям успех и резултатът ще бъде от полза за хората от двете страни“, каза Хуан.