Експертна делегация от Китай посети площадката на АЕЦ „Белене”, за да се запознае с мерките за съхраняване на доставеното от „Атомстройекспорт” оборудване и новоизградената инфраструктура.

През юли Пекин изрази желание да участва в проекта, стига той да се реализира на пазарен принцип. Посещението е именно част от подписаният тогава Меморандум за разбирателство относно мирното използване на ядрената енергия. Документът цели укрепване на партньорството и насърчаване на обмена на информация между България и Китай. АЕЦ „Белене” е само един от възможните проекти в тази област. С подписването на това споразумение двете страни изразиха положителното отношение по сътрудничеството в тази област.

В състава на китайската делегация, която е на работно посещение у нас, има и представители на държавните ядрени корпорации.

Към момента площадката на централата се простира на 2500 дка, необходимите работни помещения за функционирането на „Белене“ са построени. Изградена е и необходимата инфраструктура – пътища, влакова линия, пристанище и бетонов възел. Остава да бъдат построени реакторното отделение и турбинна зала.

Атомната инсталация е замислена още през 1980-те години, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г., а опитите за продължаване на проекта са неуспешни и през 2012 г. проектът е спрян с решение на парламента.

Пред рестарта на АЕЦ „Белене“ обаче има много въпросителни относно регулаторните процедури, както и желанието на Пекин за някаква държавна гаранция за възобновяването му, макар от правителството да продължават да твърдят, че такива няма да има.

Възраждането на ядрената енергетика в България може да стане в момент, когато най-бързо растящите икономики в света – на Китай и Индия, строят усилено атомни електроцентрали.

Финландия също строи атомна централа от ново поколение и планира строеж на още 2 атомни ел. централи в следващите 10 години. Повечето държави с ядрен капацитет преосмислят отношението си към атомната електроенергия поради новите тенденция на глобалните енергийни пазари, най-вече като модернизират тези с по-малка възраст и повдигат капацитета им.