Приключи официалното 14-дневно посещение на китайска бизнес делегация в България.

Делегацията, в чийто състав присъстваха представители на водещи инженерни и строителни компании, корпорации за международно икономическо и техническо сътрудничество беше водена от вицепрезидента на Пекинската международна асоциация за икономическо и техническо сътрудничество (BIETCA) и консултанти от международно признати юридически и финансови компании.

Посещението на делегацията е свързано с интереса на китайските компании към инвестиции в инфраструктурни и енергийни проекти, както и към инвестиции и сътрудничество в областта селското стопанство.

По време на срещата в Министерството на енергетиката с министър Петкова бяха обсъдени възможности за инвестиции в стратегически за страната ни проекти. Двете страни обсъдиха възможностите и декларираха желание за по-тясно сътрудничество.

На срещата в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията беше обсъдено състоянието на транспортната инфраструктура в България и бяха представени проекти, с готовност за възлагане в областта на железопътния, въздушния и воден транспорт.

Китайските инвеститори проявиха интерес към формите за инвестиции за стимулиране развитието на комбиниран транспорт в съответствие с транспортната политика на Европейския съюз и установените изисквания за развитие на Tранс-европейската транспортна мрежа за изграждане на устойчива транспортна система.

Срещата с министър Павлова в Министерството на регионалното развитие и благоустройството също премина изключително ползотворно.

Г-жа Павлова запозна делегацията с приоритетите на правителството по отношение на инфраструктурата и изрази готовност за пълно съдействие по конкретни проекти, които са от интерес и за двете страни.

По време на престоя на делегацията бяха осъществени срещи с ръководствата на Българска агенция за инвестиции, Национална компания „Индустриални зони”, както и с редица водещи представители на бизнеса в България в различни области.

Гостите посетиха пристанищен комплекс Варна, лозарско стопанство Рубин Станево, където бяха радушно посрещнати по стар български обичай с хляб и сол, и усетиха аромата на българската роза в Казанлък.