Tesla трябва да анонсира своята пета кола на име Model Y през март 2019 г. Тя се очертава като по-достъпен SUV модел, който да се окаже по-привлекателен за милиони потребители в сравнение с по-скъпите електрически предложения на aguar, Audi, Mercedes-Benz и Porsche. Това обаче не се отнася за Китай, където в последните дни на 2018 г. бяха анонсирани два нови конкурентни е-автомобила.

Най-напред, китайската компания NIO обяви своя втори е-SUV на име ES6. Версията е 5-местен модел, който чисто и просто е по-достъпен и лесен за придобиване от западните алтернативи. Стартовата цена на колата е около 51 000 долара и това е преди правителствените субсидии, които ще я свалят още.

Въпреки по-ниската цена, NIO ES6 е футуристичен модел с изкуствен интелект, 11.3-инчов тъчскрийн команден център и технологии, които обикновено сме свикнали да виждаме само в колите на Tesla.

Дни по-късно, Xiaopeng пък демонстрира своя първи електрически SUV, който се нарича G3. Подкрепената от технологичните гиганти Foxconn и Alibaba компания в момента се оценява на 3 милиарда долара. G3 е базиран на Tesla Model X и китайският производител дори не крие факта, че колата включва някои елементи на Tesla благодарение на факта, че Илон Мъск направи част от патентите си отворени за други производители.

Стартовата цена на Xiaopeng G3 е едва 33 000 долара, отново без субсидиите.

И двете компании се радват на новия план на Пекин да консолидира националната автомобилна индустрия и да инвестира значително в развойна дейност. Засега те не са обявили планове за експанзия извън Китай, но други местни компании като SF Motors и Qiantu вече се прицелват в пазара на САЩ.

Автопроизводителите от цял свят прекараха десетилетия в опит да навлязат в Китай в очакване на автомобилен бум, макар че тези усилия до голяма степен бяха ограничени от правилата, които принуждаваха външните компании да постигнат 50-50 участие с китайски партньори. Тези усилия, съчетани с неотдавнашния натиск от страна на правителството за насърчаване на развитието на компании, произвеждащи електрически и хибридни автомобили, помогнаха за изграждането на достатъчно знания и инерция, за да възникнат днес компании като NIO и Xiaopeng.

Това означава, че Tesla ще се изправи пред огромна конкуренция, когато засили производството на Model Y, Model 3 или каквото и да е друго, което избере да предложи в Китай. Това също означава, че със здравото рамо на китайското правителство, китайските автомобилни производители са по-близо от всякога да се опитват да се конкурират на американска територия.