Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо потвърди, че Италия ще съкрати вноските си в бюджета на ЕС, след като на минисреща на върха в Брюксел не бе намерено решение за съдбата на мигрантите, блокирани на кораб в Средиземно море край бреговете на Сицилия.

Той обвини Брюксел, че отново „обръща гръб“ на Италия и подчерта, че страната му няма друг избор, освен „едностранно да предприеме компенсаторна мярка“ – намаляване на вноските към бюджета на Евросъюза.

Италия е третият по големина нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия и Франция, което означава, че тя дава повече, отколкото получава. Финансовата карта е новост в тактиката на преговорите между държава-членка и Брюксел. Досега не е имало подобен прецедент. В Лисабонския договор е залегнало задължението на страните да плащат членските си вноски всеки месец. Вноските се определят според големината на националната икономика на всяка страна.

Брюксел обаче не иска да рискува и да разбере докъде може да стигне Италия в новата си позиция. Затова в отговор Европейската комисия заплаши да начислява наказателни лихви на страната, ако спре да плаща вноските си към бюджета на ЕС.

В конфликта непряко се намеси и ООН като призова Рим да разпореди дебаркирането на всички мигранти, които са блокирани на кораба, а същевременно прикани европейците да приемат спешно тези хора.

Този случай породи полемика между Рим и Брюксел в момент, в който новото италианско популистко правителство увеличи натиска над останалите страни членки на ЕС да споделят повече отговорността по приемане на мигрантите, пристигащи през Средиземно море.

До края на юли 2018 г. в Испания са пристигнали 18 000 мигранти, а на второ място се нарежда именно Италия със 17 800 души. Мадрид също започва промени в курса си по отношение на миграционния въпрос. То веднага репатрира 116 мигранти, които се прехвърлиха през граничната ограда в испанския ексклав Сеута (граничещ с 6.4 км наземна граница с Мароко). Досега мигрантите разчитаха все някога да бъдат прехвърлени на испанска територия.