Само седмица преди приемането на стратегията на ЕС за разширяване към Западните Балкани, която се очаква да бъде приета на 6 февруари, Испания още веднъж постави под въпрос не само тази стратегия, но и целия процес, като се противопостави остро на включването на Косово в него.

В писмо, изпратено до Европейската комисия, Испания изтъкна, че е против термина WB6 (абревиатура за шестте страни от Западните Балкани) и посочва, че „Косово не е част от процеса на разширяване“.

Мадрид излага позицията си, че трябва да бъде правена разлика между процеса на разширяване на ЕС и процедурите и стратегиите за Западните Балкани, които са част от общата политика за външни въпроси и сигурност. Между редовете обаче може да се прочетат още опасенията на Испания по повод собствената криза с каталунската автономия и нежеланието на Мадрид открито да подкрепи едностранно обявила независимост европейска държава – нещо, което може да създаде опасен прецедент за Испания.

Ако се вземат предвид забележките на Испания, стратегията за разширяване на ЕС ще подкопае доверието на страните, желаещи членство. Брюксел вече се обяви за по-бързо приемане на 6 държави – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Идеята е тези страни заедно да станат част от ЕС, но предприсъединителните преговори с Косово са под въпрос. Испания е една от петте членки на ЕС, които не признават независимостта на Косово. Такава позиция поддържат още Кипър, Гърция, Румъния и Словакия.

В дипломатическите кръгове се споменава дори, че Испания смята да се противопостави на участието на Косово в срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Интеграцията на Западните Балкани е приоритет на българското председателство.

От своя страна, говорителката на Европейската комисия Мая Коциянчич прикани мненията на страните-членки да бъдат споделени едва след официалното представяне на документа, за да не се утежнява дискусията. В писмо до Kомисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, Прищина пък изрази загриженост по отношение на несигурната европейска перспектива на Косово.

До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 107 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, както и от САЩ и Канада и Австралия.