Люксембург ще се превърне в първата страна в света, която ще направи безплатен целия обществен транспорт, за да даде приоритет на околната среда. Решението е на преизбраното коалиционно правителство, начело с Ксавие Бетел. Бетел се закле във втори мандат като премиер в сряда. Новото правителство обмисля също въвеждането на два нови официални празника и легализирането на канабиса. Последната политика предизвика много разисквания в страната.

Понастоящем тарифите са ограничени до фиксирана такса от 2 евро за всичко, което може да се ползва, до два часа пътуване, което покрива повечето пътувания в страната с размер от 2,585 км².

Люксембург, столицата на страната без излаз на море, е дом на около 107 000 души, но 400 000 пътуващи пресичат границите ѝ от Белгия, Франция и Германия всеки ден, за да работят, причинявайки някои от най-тежките задръствания в Европа. Част от разходите за инициативата ще бъдат поети чрез премахване на данъчни облекчения за ежедневно пътуващите. Един въпрос, който трябва да бъде разгледан в Люксембург, е вероятността бездомните хора да решат да преминат от улиците към влаковете през зимата, за да останат топли, докато пътуват безплатно.

Едно проучване от 2016 г. установи, че Люксембург има най-лошите задръствания в света, като шофьорите там прекарват средно 33 часа в годината в трафик. Правителството все още трябва да финализира плана, включително да реши дали хората трябва да плащат за първокласни и второкласни помещения във влакове.

Люксембург вече показа, че има перспективно отношение към транспорта – през лятото правителството въведе безплатен транспорт за млади хора на възраст под 20 години. Студентите в средните училища получават безплатни транспортни услуги между своите места за обучение и домове.

Люксембургската транспортна система струва близо 1 милиард евро годишно за поддържане. Но отчасти в резултат на концесионните оферти тарифите възлизат само на 30 милиона евро годишно.

Някои градски центрове по света предлагат безплатен транспорт в опит да намалят задръстванията, а в някои американски щати автобусната система е безплатна. Но никоя друга нация не е елиминирала тарифите от цялата си транспортна мрежа.