Американският президент Доналд Тръмп заяви, че може да изтегли САЩ от Световната търговска организация (СТО). В отговор, генералният директор на СТО Роберто Азеведо коментира, че заплахите на американския президент отговарят на това, което САЩ са казвали и преди, и не отразяват нови безпокойства.

Тръмп обаче е категоричен – той твърди, че към САЩ се отнасят несправедливо в глобалната търговия и обвинява СТО, че позволява това да се случва.

Първосигналната реакция на изказването на Доналд Тръмп бе, че това решение има потенциала да подкопае една от основите на модерната глобална икономика, в чието създаване участва Вашингтон. Само че това не е вярно. Нито една страна в света не зависи от търговията си изцяло по насоките на СТО – те не са „правила“, защото санкциите за нарушаване на насоките са почти символични. Практически всяка страна има и търговски споразумения, обхващащи голяма част от своята търговия, обикновено със съседните страни, за да сведе до минимум тарифните и митническите бариери с най-големите си търговски партньори.

САЩ са основен пример именно за това. При цялата си анти-търговска реторика, Тръмп не предлага да се оттегли Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) със съседните Канада и Мексико. Напротив, той се стреми да го предоговори, за да го направи по-благоприятно за САЩ.

Важно е да се разбере, че СТО, подобно на Организацията на обединените нации, е де факто слаба международна агенция, която зависи от финансирането и подкрепата на най-големите си членове. Това са САЩ и Китай, като и двамата днес се опитват да променят либералната международна търговска система, установена бавно и частично в предните десетилетия, така че да отговаря на новите реалности и глобализацията.

Позицията на Тръмп предизвика сериозен отзвук и във Великобритания, където привържениците на оставането в ЕС обявиха, че евентуалното разпадане на СТО лишава Великобритания от международна търговска алтернатива след излизането от Евросъюза.

В момента Великобритания принадлежи към най-силната многостранна търговска организация в света – Европейският съюз. Според някои, Лондон не трябва да напуска ЕС, докато няма поне толкова добра търговска защита. Покрай кризата със СТО става все по-ясно, че това е просто невъзможно – и затова трябва да има ново гласуване, за да остане Великобритания в ЕС.