Внимание, дипломати и експерти по външна политика. Скоро ще трябва да работите или да се състезавате срещу нов тип робот с потенциал да промени играта за международна политика завинаги. Дипломацията е подобна на стратегическите настолни игри. Една държава прави ход, другите отговарят. Всички искат да спечелят.

Изкуственият интелект е добър в бордовите игри. За да стартира играта, системата анализира предишната игра, научава уроци от пораженията или дори многократно играе срещу себе си, за да измисли стратегия, която човек трудно би измислил.

Вдъхновен от отличните способности, които изкуственият интелект показва в сложни настолни игри, Китай работи за овладяване на технологията за целите на външната политика.

Има информация, че външното министерство на страната изпробва няколко прототипни системи за изкуствен интелект, за да оценява рисковете за инвестиционни проекти в чужбина, преврати или тероризъм. Една от системите, създадена от Китайската академия на науките, търси модели в огромно количество данни – от разговори на дипломатически приеми и коктейли до сателитни снимки, за да позволи да се вникне във възможните стратегии.

„Системите за изкуствен интелект могат да използват научната и технологичната мощ, за да четат и анализират данните по начин, по който хората не могат да се сравняват“, каза д-р Фън Шуай, старши сътрудник в Шанхайските институти за международни изследвания.

Президентът Си обяви, че до 2030 г. Китай би трябвало да се превърне в най-важното средище в света за иновации в областта на изкуствения интелект. Амбицията на Китай да стане световен лидер значително увеличи тежестта и предизвикателството пред своите дипломати. Инициативата „Един път, един пояс“ например включва близо 70 държави с 65 процента от световното население.

Безпрецедентната стратегия за развитие изисква до 900 млрд. долара инвестиции всяка година за изграждане на инфраструктура, някои в райони с високи политически, икономически или екологични рискове.