Въпреки дългоочакваната поява на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, евродепутатите не останаха доволни от изслушването му за личните данни.

При гостуването си в Европейския парламент, Зукърбърг се извини на европейските депутати за това, че не е направил достатъчно, за да защити данните на потребителите на социалната мрежа.

В изявлението си създателят и собственик на Facebook по време на заседанието каза:

„Не направихме достатъчно да предотвратим инструментите, които ние предлагаме да бъдат използвани, за да вредят. Това се отнася и за фалшивите новини, външната намеса в изборите и използването на информацията на потребителите”, допълни той.

„Нямахме толкова широка представа за нашата отговорност и това беше грешка, аз съжалявам за това“, каза още Зукърбърг.

Той обеща до края на годината Facebook да разкрие още 3000 работни места в ЕС, като така общият брой ще достигне 10 000. Зукърбърг отбеляза, че заради неговата дейност европейците, а и много хора по света, са имали връзка със своите близки при последните терористични удари. Той заяви още, че има подозрения за събиране на потребителски данни от страна на 200 приложения в платформата му.

Въпреки обясненията, според евродепутати Зукърбърг е избягвал някои въпроси, или е отговарял избирателно. Той например не отговори на въпросите дали Facebook е монопол и как смята да използва данните от приложението WhatsApp.

Депутатите не получиха ясен отговор и на въпроса дали трябва да се събират данни на лица, които нямат профили в социалната мрежа.

На изборите за Европейски парламент през май 2019 г. трябва да бъдат предотвратени манипулации в социалните мрежи, подобни на скандала около Cambridge Analytica, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

„След една година 100 милиона европейски гласоподаватели ще избират членове на Европейския парламент. Гласовете им трябва да бъдат свободни от манипулация, а личните им данни не трябва да се използват за търговски цели. Ние не искаме да се лишим от социалните мрежи, но трябва да сме сигурни, че данните ни ще бъдат защитени, каза Таяни.

В един момент по време на изслушването, Ги Верхофстад от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа поиска от Зукърбърг да поговори за наследството си.

„Трябва да си зададете въпроса как ще бъдете запомнен – каза той. „Като един от трите големи интернет гиганта заедно със Стив Джобс и Бил Гейтс, които обогатиха нашия свят и нашите общества, или от друга страна, като гений, който създаде цифрово чудовище, което разрушава нашите демокрации и общества“.

Много въпроси, не особено много отговори – така американската преса коментира появата на Зукърбърг пред Европарламента. Голяма част от отговорите на Зукърбърг бяха подобни на онова, което сме чували преди и не разгледахме специфичните загрижености на законодателите в ЕС. Една от възможните причини за това може да бъде необикновеният формат на интервю, където първо бяха зададени всички въпроси, а Зукерберг отговори на въпросите в насипно състояние в края. Това му позволи да пропусне някои от тях и, разбира се, този формат не позволява последващи въпроси.

Регламентът GDPR на ЕС, който влиза в сила на 25 май, цели да даде на потребителите повече контрол върху личните им данни в интернет, с предвидени големи глоби за компании, които не се съобразяват с него.