„Светът няма нужда от ново състезание в сферата на въоръженията, което не е от полза за никого и напротив, ще донесе още по-нестабилност“, заяви шефката на външната политика на ЕС Федерика Могерини след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, сключен още от времето на Рейгън.

„Благодарение на договора, почти три хиляди ракети с ядрени и конвенционални бойни глави са били отстранени и подлежащи на унищожаване“, добави Могерини.

Европейските лидери вече подкрепиха американците, призовавайки руското правителство да стане по-прозрачно по отношение на новия си ракетен арсенал и възможностите му, но в крайна сметка Брюксел се противопоставя на оттеглянето на САЩ от споразумението, което от три десетилетия държи ядрени ракети извън Европа.

Интересна обаче бе британската реакция – министърът на отбраната Гавин Уилямсън изрази желание договорът да оцелее, но обвини Русия за невъзможността за това. Той подкрепи и решението на администрацията на Тръмп.

Подписан е във Вашингтон от държавните глави на САЩ и СССР, договорът урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 километра).

Решението за оттегляне от договора е широко критикувано като грешка от американските ядрени експерти, които казват, че това ще облагодетелства повече Русия, отколкото САЩ, като твърдят, че сега Русия няма да бъде ограничена в разработването на наземни ракети с малък и среден обхват, а САЩ е малко вероятно да намерят съюзници, които желаят да приемат такива ракети на тяхната земя.

Те твърдят, че същото важи и за Тихия океан, където китайското разполагане на ракети със среден обсег е цитирано като оправдание за освобождаването на САЩ от ограниченията на договора. Изглежда невероятно да има ентусиазъм сред приятелите и съюзниците на Вашингтон в Азия за приемането на наземни ракети с ядрени глави. Япония, Южна Корея, Филипините и Виетнам надали ще приемат тези ракети.

Успоредно с това, Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще увеличават своя ядрен потенциал до тогава, докато останалите страни „не се вразумят“. Според Белия дом, Китай и Русия не изпълняват своите ангажименти по споразумението от 1987 г. за премахване на ядрените оръжия със среден и малък обсег. Тръмп настоява именно Договорът за ликвидацията на ракетите със среден и малък обсег да обхваща не само Русия и САЩ, но и Китай.