Mакедонският премиер Зоран Заев заяви, че заедно с гръцкия му колега Алексис Ципрас са обсъдили решение по спора за името, приемливо и за двете страни. Изказването му бе направено по време на пресконференция в рамките на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани днес в София.

„На днешната среща с министър-председателя на Гърция, приятел на Македония, Алексис Ципрас, се съгласихме за прогреса, който имаме по отношение на намиране на решение за името на страната ни. Заедно с Алексис Ципрас търсим възможности за решения, които от македонската страна са представили в последната фаза на преговорите“, заяви Заев. По думите му консултациите ще продължат между двете страни.

Заев съобщи, че е обсъдил въпроса и с президента на Франция Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел. По думите му те са признали „лидерството, което Македония демонстрира“ и са обещали помощ за засилването на връзките между нас и ЕС.

Подкрепа също така са обещали и премиерите на Холандия, Швеция и Естония, с които днес Заев също е разговарял.

“Тяхното послание съдържаше потвърждение за нашите перспективи… За Македония членството в семейството на ЕС означава икономически растеж, свързаност и равни възможности за младите хора в Македония наравно с техните връстници в ЕС“, каза още македонският премиер

Заев изрази надежда, че преди срещата на европейските лидери през юни ще има решение, но подчерта, че това зависи от много фактори. Дори и да няма решение тогава, усилията ще продължат, каза още премиерът. „Разгледахме няколко опции и една от опциите е решение, приемливо и за двете страни. Продължаваме консултациите у дома. Ако е възможно, вероятно ще имаме решение“, подчерта Заев по време на пресконференцията в НДК.

Опитите на Македония да се присъедини към НАТО и към ЕС са блокирани от Гърция, според която името на Македония съдържа териториални претенции към северната гръцка провинция със същото име. Двамата премиери са констатирали постигнатия напредък в процеса за намиране на решение за името. Разгледали са възможни опции за „креативни решения“, които македонската страна е представила в последната фаза от преговорите.