Европейската централна банка няма в скоро време да се занимава с криптовалута. Нейният президент Марио Драги отхвърли всякакви надежди за одобрена от ЕС дигитална валута, критикувайки блокчейн технологията като твърде млада и нестабилна, за да бъде използвана.

„ЕЦБ и европейската финансова екосистема в момента няма планове за пускането на централизирана дигитална валута,“ обяви Драги пред Европейския парламент. След това той уточни, че блокчейнът все още „изисква съществено допълнително развитие“, така че той не вижда „конкретна нужда“ за Европа да развие официална дигитална валута.

Поддръжниците на блокчейн технологията често цитират държавната финансова система като основен пример за използването на криптовалути като биткойн. Действително, централните банки на няколко държави вече флиртуват с идеята за пускането на суверена криптовалута. Такива са Венецуела, Швеция, Тайланд и Маршаловите острови. В същото време повечето от техните планове са сериозно критикувани както в медийното пространство, така и от Международния валутен фонд.

Очевидно е, че Драги също не вижда причина Евросъюзът да последва тези държави във възприемането на дигитална валута. Той дори не е убеден, че има нужда и търсене на такава. В изказването си той обръща внимание на факта, че плащанията в брой в Еврозоната продължават да бъдат основно и стабилно средство за разплащане.

По-трезвата преценка показва, че Драги навярно има право. Тезата, че криптовалутите са успешни в борбата с инфлацията, бе развенчана наскоро от икономисти. Освен това, регулациите на ЕС още не са дали ясно определение на законните измерения на блокчейн технологията. Т.нар. Първоначално предлагане на токени (Initial Coin Offerings – ICO) засега функционира в сива законова зона, за която експертите се притесняват, че има потенциала да срине цялата финансова индустрия.

Така в крайна сметка мнението на Драги за бъдещето на блокчейна изглежда доста издържано в своя скептицизъм и трудно да бъде опровергано на този етап.