Външните министри на Гърция и Македония подписаха договора, с който Бившата югославска република Македония вече ще се нарича „Република Северна Македония“. Договорът беше подписан в гръцкото село на брега на езерото Преспа, след което делегацията ще се прехвърли и в Македония.

„Във времена, когато имаше много недоверие, ние сложихме край на един спор, продължил години. Това бяха три десетилетия на несигурност по отношение на несигурност за нашето бъдеще“, заяви Зоран Заев.

„Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите“, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас по време на пресконференцията

Този ход не бе посрещнат еднозначно в двете държави. Хиляди гърци протестираха срещу споразумението пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Протести организира и опозицията в Македония.

На историческото събитие присъстваха още Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политика за сигурност Федерика Могериним, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, както и заместник генералният секретар на ООН Розмари ди Карло. В делегацията на Македония са и министрите на отбраната, вътрешните работи и европейските въпроси.

Споразумението с Гърция е озаглавено „Окончателно споразумение за разрешаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните“.

След подписване на историческото споразумение предстои процедура в Гърция и Македония по одобрение за новото име.

Подписването на договора е ключово за европейското бъдеще на Македония. Очаква се след решаването на спора за името, Скопие да получи дългоочакваната покана за започване на преговори за членство в ЕС и НАТО.

Hа 17 април тази година ЕК препоръча ЕС да отправи покана за започване на преговори за членство със Скопие. Това е исторически ден за двете страни, както и за ЕС, и за Балканите, категорична бе Могерини при пристигането в Отешево. Тя обяви, че ЕС ще следи прилагането на договора, тъй като той е важен не само за двете страни, а и за Европа и света. Могерини заяви, че договорът „прави Европа по-мирна и по-спокойна“, като добави, че днес е „чудесен ден“ за Европа, Балканите и ЕС.

„Това е исторически ден и възможност за гражданите на Северна Македония да получат позитивни отговори на евроантлантическите интеграции. Всички ще видят, че договорът е добър компромис, в който всички печелят по нещо“, каза и еврокомисарят Йоханес Хан.