ЕС планира екип от 29 дипломати, който да представлява организацията в Лондон след Брекзит. Предложението ще бъде обсъдено следващата седмица.

Плановете ще бъдат предложени в сряда за одобрение от 27-те посланици на страните-членки в Брюксел.

Официалното название на Лондонското представителство ще бъде не „посолство“, а „делегация“, и ще бъде съставна част от външнополитическата служба на ЕС.

Предвижда се също 5-членна мисия в Белфаст, която да бъде базирана в столицата на Северна Ирландия – Белфаст. Североирландската мисия на ЕС ще започне да функционира след март 2019 г. само при условие на сключване на сделка между Лондон и Брюксел.

В същото време, Европейската комисия най-вероятно, ще закрие своите сегашни представителства в Шотландия и Уелс. Освен тях, Европейската комисия има главен офис в Лондон, на площада до сградата на британския парламент. Сградата, заемана от органите на изпълнителната власт на ЕС от 2010 г., по-рано е била щаб-квартира на Консервативната партия, а сега се нарича „Европейска къща“, в която работят 27 сътрудници на европейската комисия.

Щом Великобритания излезе от ЕС през март догодина този екип ще бъде заменен с вече споменатата делегация. Не е известно дали делегацията ще остане в същата сграда, където в момента се помещава офиса на Европейската комисия.

По принцип по света Европейският съюз е представляван от делегациите и службите на ЕС, които обикновено отговарят за определена държава, въпреки че някои представляват Съюза в няколко държави.

В Европа ЕС има свои мисии в страните от Западните Балкани, Кавказ, както и в други държави като Норвегия, Швейцария и Исландия, които не са членки на Съюза. Брюксел има свои представителства и в международни организации като тези от семейството на ООН, Африканския съюз,  ОССЕ и др.

Досега британските дипломатически мисии бяха особено полезни заради тесните връзки, които Лондон поддържа с бившите страни от английската колониална империя. Само през 2015 г. Лондон отвори 11 нови посолства и 8 консулства в различни страни.