България ще бъде подложена на подновен контрол от страна на ЕС по газопровода в Русия, четири години след неуспеха на предишния проект.

„Европейската комисия няма да го подкрепи“, ако газопроводът не отговаря на условията, каза Марош Шефкович, заместник-председател на Комисията, отговарящ за енергийната политика на ЕС.

Тя ще „реагира в рамките на своите правомощия“, ако България подкопае енергийната сигурност на ЕС, добави той във вторник (11 декември) в изявление пред специализирания сайт EU observer.

Ако целта на газопровода през България е да продава руски газ на ЕС в нов търговски център с други международни доставчици, това е „приветствано развитие“, каза Шефкович. Но ако Москва просто иска „да заобиколи“ държави от ЕС, като Австрия или Италия, тогава Комисията ще бъде против.

Тръбопроводът от 484 километра в България ще изпрати руски газ в Европа, като се свърже с новия руски тръбопровод „Турски поток“ в Турция. Русия също така изгражда газопровод за Германия, наречен „Северен поток 2“.

Както газопровода в Германия, така и този в Турция, заобикалят страни като Полша и Украйна, които в миналото са били в руската сфера на влияние. Това прави района по-опасен, твърдят критиците, защото позволява на Москва да намали доставките там, където реши, като запази ценния си износ на запад в Европа.

Енергийните ходове на Москва идват в условията на геополитическо напрежение, с руски военни провокации и агресия в района на Балтийско море и Черно море.

„Северен поток“ 2 и разширеният газопровод „Турски поток“ се стремят да задълбочат зависимостта на ЕС от Русия“, заяви американски дипломат същия ден, в който дойде изявлението на Сефкович.

„Те не са търговски проекти, те са политически инструменти и руската държава използва енергетиката за принудителни политически цели“, предупреди дипломатът.

Предишният проект на Русия, още по-амбициозният газопровод „Южен поток“, трябваше да пренася газ директно от Русия в България. Но Москва го изостави през 2014 г., когато Комисията на ЕС обяви, че той нарушава законите за единния пазар. България, където депутатите одобриха проекта „Турски поток“ на 30 ноември, все още не е предоставила на Шефкович подробности за своя план. Сърбия също даде зелена светлина на проекта и очаква изграждането на участъка на газопровода „Турски поток“ през територията ѝ да започне през март 2019 г. Продължаването на газопровода „Турски поток“ през Гърция също е реалистично.