Европейската комисия продължава да търси дълготрайно решение на проблема с огромните пластмасови отпадъци, които се трупат в границите на Съюза.

ЕК вече предложи всички пластмасови опаковки на пазара на Европейския съюз да подлежат на преработка до 2030 г., потреблението на пластмаси за еднократна употреба да се намали, а преднамерената употреба на пластмасови микрочастици да бъде ограничена, съобщи пресслужбата на институцията. Около 13 милиарда евро обаче са необходими на бюджета на ЕС за развиването на новата стратегия за борба с пластмасовото замърсяване. Има предложение и за облагане на нерециклирането на пластмаса от страните членки. Това е тип санкция, която работи както за политиката за околната среда, така и за бюджета на ЕС.

През изминалия половин век и най-вече през последните десетилетия, производството на пластмаса в световен мащаб се е увеличило неимоверно. Само между 2002-2013 г., то се е повишило със средно 50 процента от 204 млн. тона до 299 млн. тона. Очаква се тази стойност да продължи да расте и до 2020 година да достигне 500 млн. тона годишно – с 900 процента повече от нивото през 1980 г.

Именно Европа играе ключова роля в международната пластмасова промишленост. Тя е вторият по големина производител на пластмаса в света, произвеждайки около 50 млн. тона годишно. Най-честата употреба на пластмаса в ЕС е за опаковки: около 40 процента от общото потребление на пластмаса. При това много от произведения материал се използва за изработването на продукти за еднократна употреба, които бързо губят стойността си чрез изгаряне в инсинератори, депониране в сметища и при превръщането им в морски отпадъци.

Засега в Европа само Франция и Обединеното кралство са направили крачка напред в битката срещу замърсяването с микропластмаси. Франция е първата страна, взела решение да забрани пластмасовите прибори, съдове и чаши за еднократна употреба до 2020 г., а от 2018 г. в Обединеното кралство влиза в сила забрана за използването на микропластмаси в козметиката и препаратите за почистване.

В рамките на новата стратегия Европейският съюз ще се опита да направи рециклирането рентабилно за предприятията и да даде импулс на инвестициите и иновациите в областта. Към момента Малайзия, Виетнам, Турция, Индия и Индонезия поемат около 60 процента от от европейските отпадъци, но в ЕС се трупат излишъци и данните засега сочат, че няма увеличен интерес към тях.

През 2017 г. един тон пластмасов отпадък за износ, в който има до 20 процента замърсители от типа на хартиени етикети по бутилките, е продаван за 25-40 лири. Година по-късно цената е скочила на 40-60 лири и пак не е лесно да се намери кой да го купи.

Със събирането на по-големи количества пластмаса Брюксел ще се опита да създаде подобрени и разширени съоръжения за рециклиране, както и по-добра и стандартизирана система за разделно събиране и сортиране на отпадъците в целия ЕС. Това ще спестява по около сто евро на тон събрано количество.