Министрите на отбраната и външните министри на страните-членки на ЕС се споразумяха да създадат съвместна разузнавателна школа за обучение и разработване на нов хардуер, включително безпилотни самолети, дронове и технологии за електронна война, като част от плановете за това, което един ден може да бъде „армия на ЕС“.

„Съвместната школа за разузнаване на ЕС“ ще „осигури образование и обучение в разузнавателните дисциплини и други специфични области за нуждите на разузнавателния персонал на страните-членки на ЕС, се казна в съобщение за пресата, след като министрите се срещнаха в Брюксел в понеделник (19 ноември).

Проектът трябва да бъде воден от Кипър и Гърция – две традиционно приятелски с Русия държави – в ситуация на повишено напрежение заради руските шпионски операции в Европа и страните от Западните Балкани, включително и опити за убийство във Великобритания и в Черна гора.

Външната служба на ЕС вече разполага със съвместен разузнавателен капацитет, наречен IntCen или Европейски разузнавателен и ситуационен център. Не всички от 28-те членки на Съюза обаче взимат участие в неговата работа, която остава ограничена до предоставяне на „стратегически“ анализ на кризи в съседните на ЕС страни и на борбата с тероризма, а не за споделяне на „оперативна“ информация – сведения за конкретни заплахи и конкретни участници, въз основа на които държавите-членки на ЕС биха могли да предприемат действия.

Шпионското училище беше една от 17-те нови идеи, договорени в понеделник с договорна клауза, която позволява на малки групи държави-членки да продължат с военни инициативи за целия Съюз.

Чехия, Франция, Германия, Италия и Испания трябва да започнат разработването на нов военен дрон до 2025 г. Чехия и Италия ще изградят още една пилотна система, предназначена да „противодейства на заплахата от малки безпилотни авиационни системи“. Чехия  и Германия пък ще създадат нова „постоянна сила“, предназначена да „подкрепя дейността на т.нар. бойни групи на ЕС с уникални способности за електронна война“.

Бойните групи на ЕС са съвместни сили на държави от ЕС, предназначени да бъдат изпратени в кризисни ситуации в Африка и Близкия изток в кратък срок. Те съществуват от 2007 г. насам, но никога не са били изпращани на място поради разногласия в Съвета на ЕС, който действа чрез консенсус по въпросите на отбраната.

Накрая, Франция, Германия, Испания ще изградят и ново поколение бойни хеликоптери.

Междувременно нов команден център на външната служба на ЕС в Брюксел, който се занимава с военно обучение в чужбина, ще получи ъпгрейд, за да се даде възможност да  управлява мисии с численост до 2500 души.

„Това е важна крачка напред“, каза по повод новите инициативи представителят на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.