Големите интернет компании ще плащат данък за дейността си в Европа, след като Европейската комисия предложи те да бъдат облагани наравно с останалия бизнес.

Брюксел иска данъкът да бъде въведен до края на годината. Първо, временно на стойност 3% върху оборота, докато бъде прието ново европейско законодателство, изравняващо статута на интернет бизнесите с този на всички останали.

Ако идеята бъде подкрепена от европейските страни и законодатели, чието одобрение далеч не е гарантирано, новото облагане ще важи за големите фирми с годишни приходи в световен мащаб от над 750 млн. евро и облагаеми приходи в ЕС от над 50 милиона евро.

Около 150 големи компании ще попаднат под новия интернет налог, сред тях Facebook, Apple, Microsoft, Amazon, Twitter, както и международни сайтове, предлагащи хотелски, транспортни и други резервационни услуги.

Дейностите, които ще се таксуват са: печалби от използване на данни, услуги за свързване на потребители и други онлайн услуги като платени стрийминг сайтове и друго съдържание. Facebook, Viber, Twitter и други социални мрежи, които публикуват реклами срещу услугите, които предоставят на потребителите срещу събрана от профилите им информация за тях, също ще бъдат обложени.

За да влязат в сила обаче, промените трябва да бъдат подкрепени от Европейския парламент и всички 28 страни членки, които са силно разделени по въпроса.

По-големите европейски държави обвиняват технологичните компании в това, че плащат прекалено малки данъци, като се възползват от възможността да отворят централите си в страни с по-ниски налози като Ирландия и Люксембург. Предложението е предвидено като краткосрочна мярка преди Брюксел да намери начин да облага печалбата на компании на базата на това къде те извършват дейността си.

От технологичната индустрия също изразиха несъгласието си. Според сектора е неправилно да се облагат доходите, тъй като това ще засегне особено компаниите с по-малки маржове като Amazon.

До 2017 г. България беше на първо място по най-нисък корпоративен данък в ЕС, но с предвидените промени Унгария зае това място. Американските компании обаче продължават да предпочитат Ирландия, където Google и много други технологични компании са позиционирали европейските си централи. Нормалният размер на корпоративния данък в страната е 12.5 процент от доходите от търговия и 25 процента от приходите от други източници.