Европейският съюз подаде жалба в Световната търговска организация (СТО) с искане за компенсации от САЩ заради високите вносни мита, които администрацията на Белия дом наложи върху стоманата и алуминия. По-рано оплакване бе подадено и от Китай.

„Като износител със значителен интерес в този случай ЕС поиска „медиация със САЩ“, се казва в изявление на ЕС, публикувано в понеделник на интернет страницата на СТО. Според изявлението обсъжданията трябва да се проведат възможно най-бързо.

„Независимо от характеризирането на тези действия от страна на САЩ като мерки за сигурност, те са по същество защитни мерки“, се казва в изявлението на ЕС.

По-рано ЕС заяви, че не приема оправданието на САЩ, че с действията си брани своята национална сигурност. Европейските власти смятат, че американските тарифи са наложени, за да се защити местната индустрия. Съюзът ще отправи искане за провеждане на консултации със Съединените щати възможно най-скоро.

От наказателните тарифи, поне на този етап – до 1 май, са изключени Канада, Мексико, Австралия, Аржентина, Бразилия, Южна Корея и ЕС. През март лидерите на ЕС призоваха временното изключение от американските вносни мита върху стоманата и алуминия да стане постоянно. Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом вече посочи, че ЕС не иска да бъде наказван заради действията, предизвикани до голяма степен от обвиненията за китайски дъмпинг.

Източник на Европейската комисия заяви, че дискусиите между ЕС и САЩ понастоящем продължават “на няколко нива”, особено по въпроса за глобалния свръхкапацитет в секторите стомана и алуминий. В тези дискусии Европейската комисия настоява да получи пълно и безусловно освобождаване от обявените тарифи за стомана и алуминий“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи през март наказателни мита от 25 процента върху стоманата и 10 процента върху алуминия въпреки предупрежденията и заплахите. Поне временно изключени са само Канада, Мексико, Австралия, Аржентина, Бразилия, Южна Корея и ЕС. Наскоро и Китай поиска арбитраж в СТО по този спор.