Европейската комисия обяви нов план за подобряване на мобилността на военни части между страните-членки като част от по-широка инициатива за засилване на отбранителния капацитет на Съюза. Разговорно, макар и неточно, определен като „военен Шенген“, неговата задача е да улесни транспорта на войски и техника в Европейския съюз, за който сега има редица административни формалности и липса на инфраструктура.

Планът за действия предвижда да се определят нуждите на военния транспорт и да се проверят използваемите инфраструктури.

Тези предложения имат практическо измерение, но необходимостта от тях е ясна при засилването на напреженията с Русия„, обясни европейски дипломат.

Вече не може да се каже, че конфликт в Европа е невъзможен„, добави той.

Имаме нужда от военно шенгенско пространство. Руснаците имат пълна свобода на движение в тяхната територия. Ние трябва да можем да се придвижваме също толкова бързо, ако не и по-бързо, за да струпваме войски срещу потенциален неприятел, за да сме способни на възпиране„, каза неотдавна американският генерал Бен Ходжис, бивш командващ на американските войски в Европа.

Тъй като 26-те страни в Шенгенската зона премахнаха контрола по вътрешните граници,

ние имаме нужда от същата свобода на движение в ЕС като шофьора на тир, който превозва ябълки от Полша във Франция„, добави той.

Европейският съюз предвижда съфинансиране на десетина транснационални коридора, но решението да бъдат прокарани, както и използването им за военни цели, е въпрос, който зависи от страните членки.

Основа на плана за действие е общата декларация на страните-членки на ЕС под егидата на върховния представител за външна политика Федерика Могерини от миналия ноември за мерки за създаването на един „съюз, който защитава“. Декларацията е в унисон с усилията за засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната. За тази цел страните-членки на ЕС създадоха т. нар. „постоянно структурирано сътрудничество“. Идеята за превръщането на ЕС и в отбранителен съюз получи допълнителен тласък в хода на преговорите за Брекзит и беше поставена като приоритет от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в речта му миналата есен.

Новият план е в изпълнение на стратегията за европейската външна сигурност и отбраната, съгласувана на срещата на върха в Братислава през септември 2016 г. Тя предвижда укрепване на сътрудничеството в рамките на ЕС в тази област и засилване на сътрудничеството между ЕС и НАТО.