Европейският съюз ще отхвърли призива на британския премиер Тереза Мей за цялостно търговско споразумение. Вместо това Блокът ще подготви по-ограничен документ, подобен на споразумението CETA с Канада.

Документът, който бе представен от Европейската комисия в сряда, гласи, че за Обединеното кралство е възможно единствено базово споразумение за свободна търговия.

Брюксел ще се придържа към въпросното базово споразумение и няма да се съгласи на всеобхватно такова, ако правителството на Мей изпълни обещанието си да напусне единния пазар и митническия съюз.

„Да е извън митническия съюз и единния пазар неизбежно ще доведе до търкания. Различията във външните мита и вътрешните правила, както и липсата на общи институции и споделена правна система, проверки и контрол, ще имат негативни икономически последствия”, гласи документът от ЕК.

Британски депутати и бизнес лидери предупредиха правителството в Лондон, че подобно на CETA споразумение не би било подходящо за Великобритания след Брекзит, тъй като то не обхваща сферата на услугите. Именно те обаче са 80% от британската икономика.

Въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия също продължава да бъде пречка по пътя на преговорите. Предложението на ЕС е да бъде обособено „единно регулаторно пространство между ЕС и Обединеното кралство, що се отнася до Северна Ирландия“. Посочва се, че в това пространство няма да има вътрешни граници, мита и ограничения за вноса и износа.

Този вариант обаче разпали дебати във Великобритания, тъй като според подкрепящите Брекзит политици това представлява въвеждане на граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство и така Лондон няма да може да напусне изцяло ЕС.

Междувременно, Туск даде пресконференция в Люксембург, където коментира насоките от работната рамка за бъдещите отношения с Обединеното кралство.

 „Една държава, която не е членка, да подбира и да смесва е подход, който няма да обсъждаме. Няма да жертваме тези принципи. Това не е в наш интерес“,

допълни Туск, имайки предвид желанието на Великобритания да получи привилегирован достъп до единния пазар в някои сектори, но да има различия в други. По-късно Туск заяви, че „ние не искаме да изградим стена“ с Великобритания, но Брекзит означава отделяне.

Той поясни, че страната ще бъде най-близкият съсед и ЕС иска да остане приятел и партньор на Лондон.

Документът, който все още трябва да бъде одобрен от страните членки, очертава пътя на преговорите за бъдещо споразумение за свободна търговия с Лондон.