Европейският парламент се подготвя да предложи въвеждането на затвор от поне 3 до 5 години в Европейския съюз за измамниците с виртуални пари, включително за извършителите на фишинг и скимиране. Парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи е подкрепила снощи това предложение, съобщи ЕП.

Ако промените бъдат одобрени от мнозинството евродепутати, ще започне обсъждането им с държавите в ЕС.

Предлага се, когато съдиите издадат присъда с максималното предвидено в националното законодателство наказание за случаи на подобни измами, това да означава лишаване от свобода за поне три или пет години.

Предвижда се тези наказания да бъдат налагани на измамници, които „източват“ данните от банкови карти или изпращат подмамващи електронни съобщения. Отчита се, че засега в отделните държави от ЕС законодателството е твърде различно, а това разширява възможностите на престъпниците.

ЕП обмисля в обхвата на новото законодателство да попаднат също действията с виртуални валути. Евродепутатите отчитат, че измамите с виртуални пари са голям източник на приходи за организираната престъпност. Регулирането на криптовалутата ще е част от дневния ред на срещата на финансовите министри на Европейския съюз във Виена на 7-ми септември.

Обсъжданите теми ще включват злоупотребата с криптовалута (пране на пари, финансиране на терористични организации и укриване на данъци) и липсата на прозрачност в криптоиндустрията, показа проектодокумент, цитиран от Bloomberg.

B cъщoтo вpeмe peгyлaтopитe имaт жeлaниeтo и дa нaмepят нaчин дa изпoлзвaт нoвaтa тexнoлoгия. Πъpвoнaчaлнитe пpeдлaгaния нa тoĸeни „ca ce дoĸaзaли ĸaтo eфeĸтивeн нaчин зa нaбиpaнe нa ĸaпитaл“, пишe още в дoĸyмeнта. Peгyлaтopитe пo cвeтa ce нaдпpeвapвaт дa нaлoжaт пpaвилa нa eднa oт нaй-гoлeмитe инвecтициoнни мaнии в пocлeднитe гoдини.

B Eвpoпa, ĸъдeтo oщe минaлaтa гoдинa ce пoявиxa peдицa пpeдyпpeждeния oт влacтитe, нacoчeни ĸъм инвecтитopитe в ĸpиптoвaлyтa, зaĸoнитe нe пpeдлaгaт зaщитa. Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия oбeщa дa cлeди paзвитиeтo и дa oпpeдeли дaли имa нyждa oт нoви зaĸoни.

През май 2018 Европейският съюз забрани и анонимните трансфери в криптовалута като част от нова директива срещу прането на пари и тероризма, която трябва да стане част от националното законодателство на страните членки до 18 месеца. Банките ще трябва да извършват допълнителни проверки на финансовите потоци от държави, които служат като данъчни убежища и офшорни прикрития на терористи и перачи за пари.

В момента в този списък срещу изпирането на пари са включени държави от Африка, Азия и Латинска Америка. България не е член на организацията, в която 34 държави от цял свят си сътрудничат с борбата с прането на пари, но ще трябва да се съобразява със списъка като страна от ЕС.