Европейският съюз и Мексико подписаха ново споразумение за търговията, част от по-широко, модернизирано глобално споразумение между ЕС и Мексико. На практика цялата търговия със стоки между ЕС и Мексико сега ще бъде освободена от мита, включително в селскостопанския сектор.

Опростените митнически процедури ще продължат да бъдат от полза за промишлеността на ЕС, включително в сектори като фармацевтиката, машините и транспортното оборудване. Споразумението също така предвижда прогресивни правила за устойчиво развитие. Наред с други неща, ЕС и Мексико се ангажираха ефективно да изпълняват задълженията си по Парижкото споразумение относно изменението на климата.

С това споразумение Мексико се присъединява към Канада, Япония и Сингапур в нарастващия списък на партньорите, желаещи да работят с ЕС”,  заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Споразумението – веднъж финализирано и одобрено – ще бъде от полза както за компаниите, така и за потребителите в цяла Европа и ще даде тласък на дневния ред на ЕС в областта на търговската политика. Споразумението, което по принцип е ударило днес, обединява търговските отношения на ЕС с Мексико в съвременната ера, като премахва повечето от оставащите бариери пред търговията.

След влизането в сила на предишното търговско споразумение между ЕС и Мексико през 2000 г., търговията между ЕС и Мексико нарасна с около 8% годишно, което доведе до общо увеличение от 148% в търговията със стоки за периода.

В рамките на така създадената зона за свободна търговия влизат общо над 600 милиона европейци и мексиканци. Независимо от тези положителни резултати все още имаше голяма възможност за подобряване на търговските отношения. Двете страни се надяваха да постигнат принципно споразумение още миналата година.

Мексико е с една от най-отворените икономики в света – подписани са 12 споразумения за свободна търговия с над 40 държави от целия свят. През последните години е налице ускорена приватизация на публичния сектор – летища, пътища, пристанища, производство на електроенергия. За да бъде постигнат траен висок икономически растеж е необходима по-нататъшна модернизация в индустриалния сектор, подобряване на инфраструктурата, либерализация на пазара на труда.

Сключването на сегашното споразумение се смята за двоен сигнал към САЩ, чийто президент Доналд Тръмп започна преразглеждане на НАФТА – споразумението за свободна търговия между неговата страна, Канада и Мексико. Зa Meĸcиĸo cдeлĸa c EC мoжe дa бъдe чacт oт cтpaтeгия зa нaмaлявaнe нa зaвиcимocттa oт Baшингтoн. Cтpaнaтa тъpcи нoви пaзapи, тъй ĸaтo CAЩ e дecтинaция зa близo 80% oт изнoca ѝ.