Европейската комисия потвърди, че Европейският съюз и Италия са постигнали споразумение за спорния проектобюджет за 2019 г. Това заяви еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

Според постигнато днес споразумение бюджетният дефицит на Италия през 2019 г. трябва да бъде 2.04 на сто от БВП спрямо 2.4 на сто в първоначалния му вариант и при очакван икономически растеж от 1 на сто през идната година вместо прогнозираните по-рано 1,5 на сто.

„Постигнатото споразумение не е най-идеалното, но избягва стартирането на процедурата по бюджетния дефицит“, допълни Домбровскис.

Сделката е резултат от дни на интензивни разговори между Италия и Комисията, като Рим реши да се допита до решение, въпреки че преди това предупреди, че няма да пожертва плановете за разходи. Матео Салвини заяви през октомври, че Италия няма да промени „и запетая на бюджета“. Настоящото коалиционно правителство на Италия, съвкупност от крайно леви и крайно десни антиевропейски политически движения, е привидно начело с министър-председателя Джузепе Конте, но практически политиката се диктува от Ди Майо и Салвини.

Въпреки техните остри политически различия, и двамата намериха обща причина – и местна популярност – в взаимното си недоволство към Европейския съюз и неговия възприеман контрол върху вътрешните финанси на Италия. Те се опитаха да изградят обществена подкрепа с бюджетен дефицит, който да финансира проекти за социално подпомагане и да доведе до широки данъчни облекчения.

През ноември Европейската комисия отхвърли окончателния проектобюджет, представен от Италия като „грубо нарушаване на установените икономически норми на ЕС“. Освен това ЕК възнамеряваше да започне санкционна процедура срещу Рим, която се предприема в случай че определена държава от ЕС не изпълни задължението си да спазва икономическите параметри.

Италия нарушава бюджетните критерии на ЕС от години. Това обвинение отправи миналата седмица еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

Той подчерта, че ситуациите с бюджета във Франция и Италия не могат да се сравняват.

Франция ще премине ограниченията за дефицита през следващата година, ако не приеме по-големи съкращения на разходите, след като президентът Еманюел Макрон се огъна пред протестиращите.

Сделката за бюджета трябва да бъде одобрена от италианския парламент.

Утешително е, че първата реакция на пазарите беше положителна. Борсата в Милано се активизира и веднага отчете повишено търсене и предлагане. Все пак, дори при постигнатото примирие с Брюксел, икономическите перспективи пред Италия все още са източник на притеснение за инвеститорите. Бюджетът не дава реален отговор на дългосрочните проблеми в икономиката на страната, свързани с ниската продуктивност и забавения растеж.